Orthomoleculaire MBOG-trofee 2007 voor Jan Blaauw


ZOETERMEER, 20071008 -- Op het 21e congres van de MBOG gehouden op 6 oktober 2007, is de Orthomoleculaire Trofee uitgereikt aan Jan Blaauw, directeur van Ortho Linea door MBOG-voorzitter drs. Anne Jans. Deze trofee wordt vanaf 1996 jaarlijks toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de verbreiding van het orthomoleculaire gedachtegoed. De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Jan zet zich vanaf 1983 enorm in om het gedachtegoed van Linus Pauling (tweevoudig Nobelprijswinnaar) uit te dragen middels educatie en het bundelen van krachten in het orthomoleculaire veld, maar ook daar buiten. Dit doet hij al verscheidene jaren en wordt gezien als een goede opleider, motivator, mentor, deskundige en verbinder. Tevens houdt hij de vinger aan de pols wat betreft de wetgeving aangaande voedingsstoffen op Europees en nationaal niveau. Daarnaast staan verschillende publicaties op zijn naam en zijn door hem verschillende voordrachten gehouden op congressen, seminars, opleidingen en bij patiëntenverenigingen in Duitsland, België en Nederland.

Het 21ste symposium van de MBOG heeft als titel meegekregen: `X factor, over syndroom X en biologische antibiotica'.
De X-factor, een eigentijdse uitdrukking voor twee actuele bedreigingen voor de gezondheid.
De werkelijke oorzaken van overgewicht en het metabool syndroom met diabetes mellitus en hart- en vaatziekten als ernstige gevolgen werden besproken alsmede een succesvolle leefwijze protocol, die in Noorwegen al door 24% van de bevolking is overgenomen.
Het gebruik van antibiotica, vooral ook in de veehouderij, leidt tot resistentie problemen die de gezondheidszorg boven het hoofd groeien. Zijn daar oplossingen voor in de fytotherapie? En hoe kunnen probiotica hulp bieden? Daar werd in de middag door andere deskundigen over gesproken.
Sprekers van deze dag waren:
Dr. Fedon Lindberg, Dr. S.B.A. (Bart) Halkes, Dr. Paul de Groot, Jac. van Dongen, Dr. Ger Bongaerts, Dagvoorzitter Mw. dr. Fokje T. Russchen. Deze dag werd door vele geïnteresseerde artsen en therapeuten gevolgd.

Ortho Linea is een opleidingsinstituut waar het mogelijk is om een geaccrediteerde beroepsopleiding te volgen tot orthomoleculair therapeut of arts, welke wordt erkend door de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) ( www.ortholinea.nl ).