Technische Universiteit Delft

Colonografie
door M&C

Promotie van dhr. I.W.O. Serlie: "Electronic Cleansing for Visualization in CT Colonography"

09 oktober 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. I.W.O. Serlie | informatica ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. L.J. van Vliet (TNW)

Electronic Cleansing for Visualization in CT Colonography CT Colonografie (virtuele colonoscopie) is een niet-invasieve techniek om de voorlopers van darmkanker te vinden: `poliepen'. Patiënten nemen contrast bij het dieet om fecaal materiaal aan te kleuren zodat onderscheid gemaakt kan worden tussen weefsel en resten darminhoud.

Allereerst is er een methode ontwikkeld voor het volledige afbeelden van het darmoppervlak. De conventionele visualisatiemethode kan de gebieden tussen de plooien in de darm niet altijd in beeld brengen. Om dit probleem op te lossen stellen wij een weergavetechniek voor waarbij de zes overzichtsrichtingen op de zes kanten van een kubus worden geprojecteerd. De visualisatie door middel van de vervolgens opengeklapte kubus blijkt het zichtbare oppervlak significant te vergroten en vermindert de evaluatietijd vergeleken met de conventionele methode.

Ten tweede is er een methode ontwikkeld voor het digitaal reinigen van de darm. Voedselresten kunnen tijdens de 3-D weergave lijken op poliepen of kunnen delen van de darmwand aan het gezicht onttrekken. Om dit probleem op te lossen zijn nieuwe beeldbewerkingsmethoden ontwikkeld om een 3-D weergave van de darm voor CT colonografie mogelijk te maken. De afbeelding toont een opengeklapte kubus weergave van darmoppervlak waarbij storende artefacten door fecaal materiaal vlak bij een poliep zijn verwijderd.

Laatst gewijzigd: 26 september 2007