Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Voeding (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 9 oktober 2007

------

CNV Voeding geschokt:

Unilever sluit drie Nederlandse fabrieken

Unilever Nederland heeft vanmorgen aangekondigd dat het voedingsconcern de fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen komend jaar gaat sluiten. Het gaat hier om 474 arbeidsplaatsen. Frans van de Veen, CNV-onderhandelaar: "Uitermate zuur voor de mensen die al jarenlang bij Unilever werken en ook de intentie hadden om zich nog jaren voor het bedrijf in te zetten. Zij staan nu opeens op straat."

In Delft gaat het om 170 banen, in Loosdrecht om 177 en in Vlaardingen om 127. Van de Veen: "Unilever betoogd waarom het niet anders kan, vanwege de hoge kostprijs en overcapaciteit in de markt en/of een verouderde locatie (Delft). Daarvan wil ik - samen met de ondernemingsraad - eerst nut en noodzaak vastgesteld zien, want tot nu toe ben ik daar niet van overtuigd. Waar ik me het meest zorgen om maak is dat Unilever tot nu toe veel te weinig geïnvesteerd heeft in de arbeidsmarktpositie van zijn medewerkers."

In het sociaal plan wilde ik al goede afspraken over hoe het concern, zonder gedwongen ontslagen, zijn werknemers naar ander werk bemiddeld. En in de cao wilde ik al afspraken maken over scholing, erkenning van verworven competenties (red. evc) en loopbaanbegeleiding. Met de vervroegde reorganisatieaankondiging is een goed sociaal plan extra urgent.

CNV Voeding stelde het bedrijf gisteren hierover al een ultimatum (wat woensdag om 13.00 uur af loopt), wat aangeeft dat mensen in de fabrieken zich al grote zorgen maakten en die zorgen zijn nu vervroegd bewaarheid.

De werknemers zijn bereid hun eisen via acties en stakingen kracht bij te zetten.



Ingezonden persbericht