Gemeente Zevenaar


27-09-2007: De gemeente Zevenaar, veel ambitie, gezonde financiën

De begroting van de gemeente Zevenaar sluit met een voordelig resultaat van EUR 872.000 in 2008, aflopend naar EUR 76.000 in 2011. De gemeente raamt inkomsten en uitgaven met wat meer risico, dus scherper dan voorheen.

Door het benutten van de overschotten hoeft de OZB in 2008 en 2009 niet verhoogd te worden. Voor zowel 2010 als 2011 is een verhoging van 5% structureel geraamd om een begrotingstekort in die jaren te voorkomen. De OZB-tarieven in de gemeente Zevenaar blijven ook dan tot de laagste van Nederland behoren.

Op 9, 10 en 18 oktober a.s. wordt het ontwerp van de meerjarenprogrammabegroting 2008 - 2011 van de gemeente Zevenaar voorgelegd aan de gemeenteraadscommissies en op 1 november aan de gemeenteraad. De belangrijkste onderwerpen in de programmabegroting zijn:

Inzet op het realiseren van 3.000 woningen van hoge kwaliteit, zoveel mogelijk vóór 2010. Het leveren van kwaliteit is uitgangspunt, zoals blijkt uit het stedenbouwkundig plan, het overleg met ontwikkelaars, de toetsing door een kwaliteitsteam, het realiseren van maatschappelijke voorzieningen en scholen, duurzaam bouwen en de inrichting van de groene ruimte. Het optimaal betrekken van burgers bij de plannen draagt bij aan een prettig woonklimaat.

Een bedrag van EUR 715.000 wordt de komende vier jaar gereserveerd voor elektronische dienstverlening. Dat wordt onder andere besteed aan apparatuur om correspondentie te scannen en digitaal op te slaan. Daarmee kan de correcte afhandeling van bijvoorbeeld brieven veel beter gevolgd en bewaakt worden. Het verhoogt de snelheid en kwaliteit van de dienstverlening. De bezoeker van de gemeentelijke website kan digitaal specifieke op zijn of haar situatie gerichte gegevens opvragen en gebruikmaken van tal van diensten en producten.

De gemeente houdt rekening met toekomstige nieuwbouw of verbouw van het gemeentehuis. Omdat het benodigde investeringsgeld nog niet is vastgesteld wordt er een voorlopig bedrag van 10 miljoen euro in de begroting gereserveerd. De helft daarvan komt uit de reserves, voor het overige bedrag wordt vanaf 2011 jaarlijks een bedrag EUR 900.000 in de begroting opgenomen.

Een investering van 9,3 miljoen euro in de bouw van drie scholen voor openbaar en bijzonder onderwijs, namelijk in Groot Holthuizen, Reisenakker en Babberich.

De ontwikkeling van concepten voor Brede Scholen, in/bij de nieuwe én bestaande schoolgebouwen. Door te kiezen voor kwaliteit legt Zevenaar een fundament voor goed basisonderwijs voor de komende generaties.

Het leggen van een link tussen de uitvoering van de BOS-impuls (Buurt Onderwijs Sport) en het jeugd- en jongerenbeleid, als prikkel voor meer bewegen en een gezonde leefstijl. Deze inzet geldt met name voor bestaande woonwijken.

Versterking van toerisme en recreatie door het structureel beschikbaar stellen van EUR 30.000 voor sportieve en culturele evenementen waar een stimulerende bijdrage van de gemeente noodzakelijk is.

Het pand van Liemers Museum wordt nu door de BAT kosteloos ter beschikking gesteld. Omdat er nog geen duidelijkheid is over de huisvesting in de toekomst, is er voor dit punt nog geen bedrag opgenomen in de begroting.

De gemeente investeert EUR 130.000 in het verbeteren van de toegankelijkheid van de gemeente in het algemeen en van het openbaar vervoer voor mindervaliden in het bijzonder.

Er wordt EUR 500.000 vrijgemaakt voor de reconstructie van het kruispunt Methen - Ringbaan Noord. Het eerder voor dit doel gereserveerde bedrag van EUR 425.000 zal daar ook voor worden ingezet. Het kruispunt zal worden omgebouwd naar een "turborotonde". Daarnaast wordt de Methen gereconstrueerd, evenals de riolering langs beide wegen. Door deze combinatie van werken hebben burgers maar één keer te maken met overlast en worden kosten bespaard.

"4xDaags", het programma voor verkeersveiligheid rond scholen, ontvangt een bedrag van EUR 60.000 en wordt daarmee afgerond. De meest onveilige situaties bij de scholen zijn dan aangepakt.

Naar aanleiding van het onderzoek van de rekenkamercommissie is EUR 30.000 vrijgemaakt voor verbetering van de voorlichting aan burgers over verkeer.

Er wordt EUR 800.000 vrijgemaakt voor het revitaliseren van het bedrijventerrein Zuidspoor. Het gaat onder andere om de verbetering en/of realisatie van de ontsluiting, parkeervoorzieningen, bewegwijzering en groenvoorzieningen. Dat zal gebeuren in samenspraak met de gevestigde ondernemers. De gemeente besteedt daarmee expliciet aandacht aan het revitaliseren van bestaande bedrijventerreinen, naast het ontwikkelen van nieuwe terreinen.

Op Prinsjesdag is bekend geworden dat de Algemene uitkering die de gemeente jaarlijks van het Rijk ontvangt in de komende jaren substantieel zal toenemen. Deze uitkering wordt in 2008 en 2009 ruim EUR 200.000 hoger dan aanvankelijk werd verwacht, en in de jaren 2010 en 2011 zelfs EUR 500.000 hoger. Deze hogere inkomsten zijn nog niet verwerkt in het ontwerp van de begroting, maar worden wel betrokken bij de behandeling van de begroting door de gemeenteraad.

Overigens kan de gemeenteraad ook op andere punten de begroting nog wijzigen.