Nieuw-Vlaamse Alliantie


Loones noemt arrestatie Batasuna-top hypocriet (09/10/07)

De N-VA betreurt de arrestatie van het partijbestuur van de Baskische partij Batasuna. Deze gerechtelijke demarche dreigt elk mogelijke herneming van het vredesproces onmogelijk te maken en het conflict nog te verscherpen.

Sinds een half jaar leidt Vlaams parlementslid Jan Loones (N-VA) een groep parlementsleden uit gans Europa die het Baskische vredesproces op de voet volgen. Jan Loones was ontgoocheld dat het uitblijven van resultaten in de Spaans-Baskische onderhandelingen én het verbreken van de wapenstilstand door ETA het vredesproces in een crisis storten. Het uitblijven van vertrouwenwekkende maatregelen van Spaanse regeringszijde én de voortdurende vervolging jegens Baskische burgers tijdens de onderhandelingen zelf, hebben hiertoe bijgedragen.

Met betrekking tot de arrestatie van het partijbestuur van Batasuna deelt Jan Loones de kritiek van de Baskische justitieminister Joseba Azkarraga op de arrestatie: dit is hypocriet. De PSOE-regering Zapatero heeft het Spaanse justitieapparaat nu opdracht gegeven een politieke partij te vervolgen waarmee ze tot enkele maanden geleden de onderhandelingstafel deelde.
Het Vlaams parlementslid maakt de vergelijking met het Noord-Iers vredesproces: Ook het Noord-Iers vredesproces heeft zijn successen en crississen gekend, maar nooit heeft de Britse regering het partijbestuur van Sinn Fein gearresteerd of de partij buiten de wet gezet. In Spanje werd de politieke partij Batasuna geïllegaliseerd. Hoe kan men tot een vredesproces komen als de emanatie van deze politieke opinie buiten de wet wordt geplaatst? Hoe kan men tot een democratische oplossing komen als de weg naar de parlementaire en andere instellingen wordt afgesneden voor deze opiniestroming?

Auteur:
Vlaams parlementslid
Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be