Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Harderwijker duivenverenigingen slaan handen ineen; 2000 euro voor duivenkunstwerk St Jansdal (09-10-2007)

Met het laten uitvliegen van eigen postduiven bij de rotonde aan het Westeinde symboliseerden de Harderwijker postduivenverenigingen hun verbintenis met het ziekenhuis St Jansdal. Tegelijkertijd werd een gift van 2000 euro overhandigd aan de Stichting Vrienden van het St Jansdal. Het is bedoeld als bijdrage aan het bijzondere bronzen duivenkunstwerk op de ANWB-wegwijzers bij het ziekenhuis.

Eigenlijk waren de postduiven al âin rusteâ maar voor deze speciale gelegenheid vlogen ze nog even uit boven hun bronzen evenbeelden. Na een gezamenlijk rondje over het ziekenhuis waren ze al snel weer op weg naar hun warme hok. Co Schaftenaar, voorzitter van P.V. de Eendracht, overhandigde de gift mede namens alle verenigde postduivenliefhebbers van Harderwijk. Daarvoor moest de aanwezigen zich wel even een weg door de stekelige begroeiing banen. Schaftenaar is erg enthousiast over de gelijkenis van de zestien bronzen duiven. âHet is werkelijk schitterend, een groot compliment aan de kunstenaars. Je kunt heel goed zien dat het houtduiven zijn. Op deze manier wordt onze prachtige hobby ook nog op een leuke manier onder de aandacht gebrachtâ, aldus de enthousiaste duivenbezitter.

Buiten en binnen
De âDuiven van het St Jansdalâ zijn gemaakt door het kunstenaarspaar Maree Blok en Bas Lugthart uit Onderdendam. Het kunstwerk laat de duiven als symbool van het ziekenhuis uitvliegen over de stad. Ze lijken de bezoekers de weg te wijzen en te verwelkomen. Tijdens de officiële opening van de nieuwe poliklinieken is dit kunstwerk aangeboden aan de gemeente Harderwijk.In de centrale hal krijgen de duiven een vervolg. Twee grote projecties laten filmbeelden uit de hele wereld zien van mensen die duiven voeren.

Sponsors
De Harderwijker postduivenverenigingen de Eendracht, de Flevovliegers, de Toekomst en de overkoepelende organisatie âhet Stedelijk Harderwijkâ droegen allen een steentje bij aan dit project. Ze kregen daarbij hulp van Aannemersbedrijf Gebr. de Groot, Stratenmakersbedrijf Jan van de Berg, Bouwbedrijf J. Juffer, GSH Bedrijfsdiensten en van den Berg sloopwerken en asbestsanering.

Stichting Vrienden van het St Jansdal
Eef Wemes, voorzitter van de Stichting Vrienden van het St Jansdal, nam de gift in ontvangst. De Vrienden realiseren voorzieningen ter verhoging van het welzijn van de patiënten van het St Jansdal. Daarbij is aangesloten bij de doelen van de campagne Overbruggen. Voor meer informatie en bijdragen: Margriet Mulder, 0341-463587 (maandag en donderdag).

---