Gemeente Zaanstad

03-10-2007

Gemeente Zaanstad gaat meer karakteristieke bedrijfspanden met werkfunctie behouden voor stad en streek. Deze panden zorgen voor sfeer, dragen bij aan de rijke Zaanse historie én zorgen ervoor dat er nog steeds gewerkt kan worden in de stad. De charme en levendigheid in de Zaanstreek komt mede door deze woon/werkcombinatie. Zaanstad wil deze traditie behouden. Zij wil daarom bijzonder karakteristieke bedrijfspanden beschermen tegen eenzijdige herbestemming voor wonen, door extra regels op te nemen in het vrijstellingenbeleid.

Karakteristieke gebouwen
Over de stad verspreid staan veel gebouwen, die geen monument zijn, maar wel karakteristiek en bijzonder: door de plek waar ze staan, door de historie die ze met zich mee dragen of door bijzondere uiterlijke kenmerken. Het komt regelmatig voor dat dergelijke oude bedrijfspanden worden opgekocht met de bedoeling er een woonbestemming aan te geven. Met vaak verlies van bedrijvigheid tot gevolg. Daar heeft ook de directe omgeving onder te lijden. Zonder enige vorm van juridische onderbouwing kan de gemeente meestal niet verhinderen dat interessante bedrijfspanden hun werkfunctie verliezen en door sloop verdwijnen.

Zaanse economische basis verbreden
Zaanstad wil haar economische basis verbreden. De stad is op zoek naar meer creatieve bedrijvigheid, van kunstenaars, architecten, reclamemakers, ontwerpers en mediabedrijven. Creatieve ondernemers weten intussen steeds beter de weg naar Zaanstad te vinden. Zij vinden in Zaanstad nog betaalbare werk- en woonruimtes in één van de vele bijzondere gebouwen, fabrieken en kantoren uit het grote industriële verleden van deze streek. Hun keuze zou heel goed kunnen vallen op één van de vele andere karakteristieke bedrijfspanden in Zaanstad.

Criteria bedrijfspanden
De gemeentelijke Monumentencommissie heeft criteria opgesteld voor het soort bedrijfspanden die onder de nieuwe regeling gaan vallen. Hierbij wordt gekeken in hoeverre een pand beeldbepalend, representatief, uniek is. De gemeente kan besluiten om in principe geen functieverandering toe te staan bij deze als karakteristiek aangemerkte bedrijfspanden. Met dit voorstel krijgt het gemeentebestuur de (juridische) mogelijkheden om karakteristieke bedrijfsgebouwen te behoeden voor het verlies van hun bedrijfsfunctie.