Gemeente Zaanstad

04-10-2007

Het College van B&W heeft een gebruiksvergunning afgegeven voor detentieplatform nummer 2 in de Isaac Baarthaven (de Achtersluispolder). De gebruiksvergunning geeft aan dat aan alle brandveiligheidseisen is voldaan. Een langdurig intensief en constructief contact tussen de Rijksgebouwendienst, Dienst Justitiële Inrichtingen, de gemeente Zaanstad en de Brandweer is hier aan vooraf gegaan. Wethouder Harm Jan Egberts: `We willen er zeker van zijn dat we de veiligheid van de toekomstige bewoners kunnen garanderen.'

Zaanstad werkte constructief mee aan het verzoek van de Rijksgebouwendienst om twee detentieplatforms in de Isaac Baarthaven in Zaandam te stationeren als huis van bewaring. Deze vormen de opmaat naar de vestiging van een permanente gevangenis op Hoogtij, iets wat het college afdwong voor de medewerking. Om economische redenen, zegt wethouder Harm Jan Egberts: `Het opnemen van de detentieplatforms in de Achtersluispolder levert een aantal voordelen op. Allereerst zijn er de circa 300 arbeidsplaatsen die de detentiecentra met zich meebrengen. Daarnaast ontstaat er nieuwe, indirecte werkgelegenheid zoals cateraars, vervoersdiensten of schoonmaakpersoneel. Maar ook zullen naar verwachting bestaande Zaanse ondernemingen profiteren van de komst van de platforms. Ten slotte heeft de gemeente Zaanstad de gelegenheid een havengebonden onderneming te zoeken die zich op termijn in de Isaac Baarthaven kan vestigen. Daarmee behoudt dit gebied zijn havenfunctie.' Met de detentieplatforms wil Zaanstad ook een bijdrage leveren aan de detentiecapaciteit in de Randstad.

De boten blijven maximaal 5 jaar liggen, waarvan nu 1 jaar verlopen is in verband met de intensieve procedure van vrijstelling verlenen en gebruiksvergunning afgeven. Een noodzakelijke vertraging volgens wethouder Egberts. `We willen er als gemeente alles aan doen wat in onze macht ligt om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Deze gebruiksvergunning laat zien dat alle brandveiligheidsaspecten zijn uitgevoerd en positief bevonden door een onafhankelijke inspectie instelling'.

Een gebruiksvergunning voor Platform 1 zal later worden verleend, deze is nog niet gereed voor ingebruikname. In totaal zullen er 288 gedetineerden worden gehuisvest.