Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Week 41

Datum: 9 oktober 2007


1. Draagvlakmeting naar invoering betaald parkeren in deel Tuindorp Bewoners uit een deel van Tuindorp hebben het Parkeerbedrijf verzocht om het draagvlak voor de invoering van betaald parkeren te meten. Het college heeft vervolgens besloten in te stemmen met het houden van een draagvlakonderzoek in het betreffende gebied. Het onderzoek wordt in oktober en november 2007 uitgevoerd. Het draagvlakonderzoek vindt plaats door middel van het verspreiden van een vragenlijst, die aan alle bewoners en bedrijven die woonachtig / gevestigd zijn in het enquêtegebied wordt toegezonden.

Het enquêtegebied in Tuindorp omvat de volgende (delen) van straten: Linnaeuslaan (tussen Dr. H. Th. 'sJacoblaan en Mr. Tripkade), Mr. Tripkade (tussen Linnaeuslaan en Schimmelpenninklaan), Van Linden van Sandenburglaan (tussen Schimmelpenninklaan en Linnaeuslaan), Dr. H. Th. 's Jacoblaan (tussen Schimmelpenninklaan en Linnaeuslaan).

De afbakening van het gebied is bepaald aan de hand van de herkomst van de bewonersverzoeken en een logische afbakening van het gebied.

Als uit de resultaten van het draagvlakonderzoek blijkt dat een meerderheid voor de invoering van betaald parkeren heeft gestemd, wordt betaald parkeren ingevoerd op 1 februari 2008.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030- 286 1168


2. Interimdirecteur sector Financiën en Personeel Dhr. T. (Tony) Nijenkamp, directeur dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, wordt de komende periode tevens interim - directeur van de sector Financiën en Personeel (F&P). Tony Nijenkamp start zijn werkzaamheden voor de sector F&P per direct voor gemiddeld drie dagen per week. De interim-benoeming is het gevolg van de benoeming van de voormalig sectordirecteur, dhr. J. (John) Schuilenburg, tot gemeentesecretaris/algemeen directeur.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030- 286 1148


3. Nieuwe leden Saluti benoemd
Vandaag heeft het college de heer Ditter Blom, mevrouw Elif Borucu-Çalinalti en mevrouw Zhour Shleesh benoemd tot lid van het Stedelijk Adviesorgaan Interculturalisatie; Saluti. Zij nemen de plaats in van de vertrekkende leden mevrouw Karima Zoundri, mevrouw Naima Nejjari en de heer Ekim Alptekin. De heer Taco van Wisselingh wordt benoemd tot eerstvolgend lid van het Saluti. Zijn benoeming gaat in op het moment dat er een plaats vrijkomt in het adviesorgaan.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030- 286 1044


4. Alternatief voor ontwikkeling BEFU terrein
Het college heeft een besluit genomen over een alternatief voor de herontwikkeling van het voormalig BEFU terrein in Hoograven. Ten opzichte van het oorspronkelijke model uit juli wordt in dit alternatief voor het vrachtverkeer van aannemersbedrijf Van Hees een ontsluiting gerealiseerd vanaf de gemeente Nieuwegein via de onderdoorgang van de Rijksweg A12. Het vrachtverkeer van Van Hees rijdt hierdoor niet meer door de wijk Hoograven.

Door te kiezen voor een nieuwe route vanaf BEFU naar de onderdoorgang A12, in plaats van de bestaande route door het Liesboschpark, komt er minder verkeer in de wijk. Met het aanbrengen van een toegangssysteem voor uitsluitend vrachtverkeer van Van Hees van en naar het BEFU terrein, wordt ook sluipverkeer geweerd. De bedrijfshal van Van Hees wordt aan de zuidkant van het BEFU terrein gesitueerd, zodat er eventueel extra woningbouw bij het nabijgelegen Prozeeterrein mogelijk is. Een gevolg van het alternatief is dat de weg door een deel van het park komt.

Vanavond is er een informatieavond voor de wijkbewoners waar de alternatieven en het collegebesluit worden toegelicht. Wethouder Robert Giesberts presenteert het voorstel en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de grote zaal van de Marcuskerk aan de Wijnesteinlaan 2.

Een meerderheid van de raad was tijdens de raadsvergadering op 12 juli niet overtuigd of alle alternatieve locaties voor de bedrijfsverplaatsing van het watergebonden aannemersbedrijf Van Hees uit Dichterswijk West goed zijn onderzocht. Veel buurtbewoners kwamen ook in actie, onder andere vanwege de verwachte verkeerstoename in de wijk. Het college heeft toen besloten het voorstel terug te nemen en alle alternatieven opnieuw tegen het licht te houden. De verschillende alternatieven zijn met elkaar vergeleken op basis van criteria als uitvoerbaarheid, draagvlak, financiën en risico's. Het besluit wordt op 16 oktober door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling behandeld.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030- 286 1148