Ingezonden persbericht


http://www.dnb.nl/dnb/home/nieuws_en_publicaties/nieuwsoverzicht_en_archief/nieuws_2007/nl/46-162907-64.html

Gevolgen van de MiFID voor vergunning en Europees paspoort van banken?

Datum 9 oktober 2007

In de Wet op het financieel toezicht is per 1 november 2007 de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) opgenomen ter vervanging van de Richtlijn beleggingsdiensten uit 1993. De MiFID wil een meer efficiënte en geïntegreerde Europese markt voor beleggingsdiensten en -activiteiten bevorderen.

De MiFID faciliteert de grensoverschrijdende dienstverlening door beleggingsondernemingen door middel van toepassing van het 'home country control' principe voor het verlenen van vergunningen aan en het het doorlopend toezicht op beleggingsondernemingen (het Europees paspoort).

Daarnaast zijn in de MiFID regels opgenomen voor gereglementeerde markten (effectenbeurzen), die verder geharmoniseerd zijn dan de regels in de Richtlijn beleggingsdiensten.

Tevens biedt de MiFID de mogelijkheid voor het onstaan van nieuwe handelsplatformen, naast de gereglementeerde markten. Het betreft de multilaterale handelsfaciliteiten (quasi effectenbeurzen) en de mogelijkheid voor beleggingsondernemingen om systematisch buiten de beurs om intern ('in house') efectentransacties te verrichten.