Provincie Drenthe

Concept Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 vastgesteld 09 Oct 2007

Gedeputeerde staten hebben het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 vandaag in concept vastgesteld. Daarmee kan het uitvoeringsprogramma de inspraak in. Het ingezette beleid om jongeren vroegtijdig, adequaat en zo dicht mogelijk bij de plek waar dat nodig is te helpen blijft gehandhaafd. Wel legt het college extra accenten op ondersteuning bij de vorming van centra voor jeugd en gezin in de Drentse gemeenten, de relatie van lokaal jeugdzorgbeleid en onderwijs, de aanpak van wachttijden en de ontwikkeling van een nieuw signalering- communicatie- en registratiesysteem.

Belangrijk speerpunt voor het komende jaar is de totstandkoming van centra voor jeugd en gezin in alle Drentse gemeenten. De provincie wil daarbij vooral inzetten op de aansluiting van de provinciale jeugdzorg op het lokaal jeugdbeleid en onderwijs. Verantwoordelijk gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA): "In verschillende Drentse gemeenten zijn al initiatieven voor centra voor jeugd en gezin van de grond gekomen. Zo kunnen ouders en kinderen sneller en beter geholpen worden. En dat sluit uitstekend aan bij onze inzet de zorg daar te leveren waar zij nodig is. Als provincie willen we deze ontwikkeling nadrukkelijk ondersteunen en de koppeling naar het onderwijs uitbouwen".

Een ander speerpunt is dat de provincie zich blijft inzetten om wachttijden in de jeugdzorg tot het uiterste te beperken. Haarsma: "Drenthe behoort nog steeds tot de provincies met de laagste wachttijden. Dat willen we zo houden. Veel aandacht blijft ook uitgaan naar het voorkomen van wachttijden bij kindermishandeling. Daar stellen we dan ook extra middelen voor beschikbaar".

Daarnaast wil de provincie starten met een Drentse proeftuin voor ontwikkeling en implementatie van een signalering- communicatie- en registratiesysteem in alle 12 Drentse gemeenten. Deze zogenoemde Drentse verwijsindex moet voorkomen dat jongeren/gezinnen door de hulpverlenende en gemeentelijke instanties uit het oog worden verloren bij een verhuizing en bevordert de samenwerking als de leefwereld van de jongere zich over meerdere gemeenten uitspreid.