Toename emotionele problemen jongeren leidt tot www.question-zone.nl

09/10/2007 17:22



Stichting Korrelatie



Toename emotionele problemen bij jongeren leidt tot WWW.QUESTION-ZONE.NL

Korrelatie lanceert centraal advies en hulppunt jongeren

Utrecht - Naar aanleiding van de toename van emotionele problemen bij jongeren lanceert Stichting Korrelatie op 9 oktober www.question-zone.nl . Dit is één centraal punt waar jongeren anoniem terecht kunnen voor professioneel advies en hulp van continue kwaliteit. Dr. Jet Bussemaker, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verrichtte de officiële opening nadat Eric Bouwman, bekend van Idols en acteur in ONM haar '100 vragen waar jongeren mee rondlopen' overhandigde.

Toename aantal en complexiteit jongerenproblemen
Stichting Korrelatie registreerde een toename van het aantal hulpvragen van jongeren met meer dan 150% sinds 1989. Recent gepubliceerde onafhankelijke onderzoeken bevestigden deze toename van de hulpvraag. Daarnaast blijkt ook de complexiteit van problemen toe te nemen. De meest voorkomende onderwerpen waar jongeren advies of hulp over vragen zijn: depressie, zelfbeschadiging, relatieproblemen, onzekerheid angsten en seksualiteit. Nieuwe jongerenproblemen sinds 10 jaar zijn zelfbeschadiging, cyberpesten, seksuele intimidatie op internet, relaties met loverboys en (herstel van) maagdenvlies.

Jongeren hulpverlening versnipperd
Jongeren raadplegen nieuwe media als hulp- en informatiebron, waar zoveel informatie is te vinden, dat het lastig voor hen is om in te schatten welke informatie juist is, betrouwbaar is en van toepassing op hun situatie. Het informatieaanbod op internet is zeer versnipperd en hulp is meestal beperkt tot 1 thema.

QUESTION-ZONE.NL
QUESTION-ZONE.NL is de eerste online zone waar jongeren ieder probleem anoniem kunnen voorleggen. Via één centraal punt krijgen ze gratis op interactieve wijze professioneel advies en hulp van professionele hulpverleners. Deze hulpverlening is persoonlijk en van continue kwaliteit. Afhankelijk van de gewenste mate van anonimiteit, kan er contact worden opgenomen via chat, e-mail of telefoon. Leida van den Berg, directeur van Stichting Korrelatie, omschrijft het als volgt: 'De missie van QUESTION-ZONE.NL is de juiste en betrouwbare hulpverlening en informatie aan jongeren zo overzichtelijk, persoonlijk en laagdrempelig mogelijk te maken. En, op deze manier zoveel mogelijk jongeren met problemen te helpen'. Behalve initiatiefnemer, is Stichting Korrelatie ook uitvoerder van de hulpverlening via QUESTION-ZONE.NL.

Special rooms
Jongeren kunnen ieder probleem in vertrouwen voorleggen. De vaste thema's op QUESTION-ZONE.NL zijn: o Heftige gevoelens (o.a. depressie, angsten, fobieën en dwang, zelfbeschadiging, suïcidale gevoelens, traumatische ervaringen) o Onzekerheid (o.a. onvoldoende voor jezelf opkomen/assertiviteit, onzekerheid over je gewicht: anorexia nervosa, boulimia nervosa, overgewicht, onzekerheid over je uiterlijk) o Seksualiteit (o.a. anticonceptie, zwangerschap, seksualiteitsbeleving, aids/soa, morningafterpil of abortus) o Relaties (o.a. met je ouders, met vrienden, met je vriend/vriendin, echtscheiding van je ouders, huiselijk geweld, pesten).

Binnen QUESTION-ZONE.NL zijn er rondom deze thema's vier kamers ingericht. Zo kunnen jongeren hun vraag stellen binnen een omgeving die qua inrichting en sfeer aansluit bij hun gevoel en emoties.

QUESTIONZONE.NL stimuleert vrienden te helpen.
Uit onderzoek blijkt verder dat vrienden de belangrijkste informatiebron zijn voor jongeren. Daarom wil QUESTION-ZONE.NL stimuleren elkaar te helpen. Hiervoor is een speciale Friends Zone gecreëerd waar iedereen een vraag kan stellen voor een vriend of vriendin. Vanuit deze zone kun je ook een Digi Card sturen naar een vriend of vriendin en verwijzen naar QUESTION-ZONE.NL.

Profiel Stichting Korrelatie
Stichting Korrelatie vervult In Nederland al ruim 42 jaar een belangrijke rol in psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich ondermeer door de toegankelijkheid en de kwaliteit van de hulpverlening. Gemiddeld heeft 70% van de cliënten voldoende aan het advies van Korrelatie om de regie (weer) in eigen hand te nemen bij de oplossing van hun probleem. De medewerkers van Korrelatie zijn professionals met een relevante academische of HBO opleiding. Onder hen bevinden zich (bedrijfs-) maatschappelijk werkers, psychologen, pedagogen en verpleegkundigen. Zij begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat.





http://www.question-zone.nl