PvdA Europees parlement


Turkse beloftes

9 oktober 2007

Emine Bozkurt

Met concrete toezeggingen op zak keert PvdA-europarlementariƫr Emine Bozkurt terug van een vijfdaags bezoek aan Turkije. Zij sprak de afgelopen dagen in Istanbul en Ankara met leden van de nieuwe regering en het nieuwe Turkse Parlement.

Zo beloofden zowel de ministers van justitie, sociale zaken en vrouwenrechten als de vice-premier om op korte termijn de angel te halen uit het omstreden artikel 301 van de strafwet, dat de vrijheid van meningsuiting beperkt. Er komt ook een concreet voorstel voor een vrouwenrechtencommissie in het Turkse Parlement.

Bovendien zal de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen in de nieuwe grondwet overeind blijven en in overleg met de Turkse vrouwenbeweging zal de formulering hiervan worden aangescherpt. Eerder had de vrouwenbeweging de angst uitgesproken dat artikelen over gelijke rechten van vrouwen uit de nieuwe grondwet zouden worden geschrapt.

Daarnaast beloofde de Turkse minister voor Vrouwenzaken, Nimet Cubukcu, dat er nieuwe opvanghuizen zullen worden gebouwd voor vrouwen die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van geweld. Voor het einde van 2008 moet het aantal zijn verhoogd tot 50.

Bozkurt: "Ik ben blij met deze concrete toezeggingen. We moeten nu natuurlijk afwachten, maar ik zal heel goed in de gaten houden wat er in de praktijk van terecht komt."