Ingezonden persbericht


Persbericht, 8/10/07

Verzetsmuseum krijgt het stempelarchief van de Persoonsbewijzencentrale

9 oktober overdracht van complete stempelarchief grootste vervalsingsgroep uit de oorlog

Dinsdag 9 oktober om 14.00 uur overhandigt Gerrit Jan Wolffensperger het complete stempelarchief van de grootste vervalsingsgroep uit de oorlogsjaren aan Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum Amsterdam.

De verzameling is nog geheel in tact en bestaat uit talloze stempels in envelopjes, in oorspronkelijke archieflaadjes.

Gerrit Jan Wolffensperger is een na diens dood geboren zoon van Gerrit Jan van der Veen, de oprichter van de Persoonsbewijzencentrale (PBC). De PBC produceerde in de bezettingjaren meer dan 70.000 persoonbewijzen en talloze andere documenten.

De beeldhouwer Gerrit Jan van der Veen (1902-1944) was een belangrijke en veelzijdige initiatiefnemer tot verzet. Begin 1942 was hij een van de opstellers van het ca. 2000 kunstenaars ondertekende manifest tegen de oprichting van de Kultuurkamer. Hij was oprichter en redacteur van het illegale blad De Vrije Kunstenaar, hij organiseerde de Persoonsbewijzencentrale en hij was één van de leiders van de allereerste aanslag op een bevolkingregister, dat in Amsterdam in maart 1943. Die aanslag baarde veel opzien, en kreeg navolging. Veel van de daders werden opgepakt en gefusilleerd; Van der Veen wist te ontkomen. Bij een poging om gevangen verzetsvrienden te bevrijden uit de gevangenis aan de Weteringschans, werd hij in zijn rug geschoten. Toch kon hij nog worden meegesleurd. Op 14 mei werd hij op een onderduikadres gearresteerd en in de duinen gefusilleerd.

Het werk van Gerrit Jan voor de PBC werd voortgezet door onder meer Kees Rübsaam, de oom van Gerrit Jan Wolffensperger, die het archief na de oorlog van hem kreeg.

Vertegenwoordigers van de pers die bij de overdracht aanwezig willen zijn, worden verzocht zich te melden bij Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld: marreveld@verzetsmuseum.org, tel 020 620 25 35.


---

Stempelarchief Persoonsbewijzencentrale

overdracht aan Verzetsmuseum op di 9 oktober aanstaande, 14.00 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Liesbeth van der Horst, e-mail: vanderhorst@verzetsmuseum.org


---- --