CDA Statenfractie Gelderland

Persbericht

Persverklaring Valleilijn

De CDA-fracties in Ede, Barneveld en in de Provinciale Staten van de provincie Gelderland maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het reizigersvervoer op de Valleilijn. Donderdagavond heeft raadslid Piet Vreugdenhil hierover mondelinge vragen gesteld aan B&W van Ede en statenlid Albert Schol wil dat binnen de provincie Gelderland een discussie over de Valleilijn gehouden gaat worden, maar ook in Barneveld vindt men dat er actie ondernomen moet worden.

De fracties hebben begrip voor de moeilijke positie van Connexxion vanwege de problemen, die ontstaan zijn door het te laat leveren van het nieuwe materieel voor de treindienst. Anderzijds is er veel verwarring en ontevredenheid bij de reizigers ontstaan door de slechte communicatie over uitval en vertraging van treinen en de maatregelen om de ontstane problemen vervolgens op te lossen. Wij willen dat de klantvriendelijkheid van Connexxion op korte termijn verbetert en dat het personeel, ook dat tijdelijk ingezet wordt, meer begrip toont voor de gedupeerde reizigers. Het is onverteerbaar, dat leerlingen en studenten lessen missen, niet op tijd bij tentamens kunnen verschijnen, dat zakenmensen afspraken missen en ga zo maar door.Het is naar mening van het CDA niet voldoende als de top van het bedrijf constateert, dat er "sprake is van kinderziektes". Men behoort de klant een goed product te leveren, dat is de "afspraak" met de provincie en men wekt zo de indruk, dat er onvoldoende op de problemen is ingespeeld. Men behoort bij problemen de reiziger goed te informeren, zet bijvoorbeeld stewards en andere begeleiders in, dan kan dan veel onvrede wegnemen.

Wij roepen alle partijen, Connexxion, Prorail, de provincie, op om de praktische problemen zo snel mogelijk op te lossen. Met boetes alleen komen we er niet uit, die zijn voornamelijk bedoeld als een stok achter de deur als het fout gaat, de reiziger schiet daar uiteindelijk niets mee op. Ook Prorail speelt bij de problemen een belangrijke rol, zoals het optreden van sein- en wisselstoringen en de slechte verzorging van omroepberichten.

Indien na afloop van deze inwerktijd door Connexxion - en het CDA heeft er begrip voor dat een bedrijf dat een voor hen nieuwe activiteit als het opzetten van een treindienst een aanlooptijd nodig heeft - geen duidelijke verbeteringen optreden, dan moet de provincie volgens ons op basis van de hetgeen de verleende concessie mogelijk maakt, verdere maatregelen nemen en zelfs sluiten we niet uit, dat de provincie dient te gaan omzien naar een andere vervoerder, die betere prestaties levert. Ook stelt de statenfractie voor, dat de onderzoekscommissie van Provinciale Staten eens een kort onderzoek gaat uitvoeren naar de wijze, waarop deze en andere OV- concessies tot stand zijn gekomen.

Namens de gezamenlijke CDA-fracties:

Albert Schol, CDA-statenlid Gelderland, woordvoerder Valleilijn. Tel: 06-20531289
E-mail: a.schol@ps.gelderland.nl

Piet Vreugdenhil, CDA- raadslid in Ede
Tel. 0318 - 420110
E-mail: p.vreugdenhil@hetnet.nl

Bernard Schermers, CDA-raadslid in Barneveld
Tel. 0342-476245
E-mail: schermers@tisdcali.nl