Preventief consult bij bedrijfsarts voor elke zwangere werknemer

09/10/2007 08:25



St. Ned. Ver. voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde



"Vast onderdeel van adequaat arbobeleid voor zwangeren is een preventief consult bij de bedrijfsarts." Dat stelt de NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen, in de nieuwe richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk. Vertegenwoordigers van beroepsverenigingen van gynaecologen (NVOG), verloskundigen (KNOV), verzekeringsartsen (NVVG), huisartsen (NHG) en het UWV hebben deze richtlijn mee ontwikkeld.

Onderzoek van TNO (april 2007) over verzuim tijdens de zwangerschap en na de bevalling (1) laat zien dat een deel van dit verzuim te voorkomen zou zijn en dat gezondheidsschade van moeder en kind vermeden kan worden. Effectieve preventieve maatregelen zijn:
- Vroegtijdige voorlichting tijdens de zwangerschap over de risico's in het werk, over de invloed van zwangerschap op de eigen belastbaarheid, en over de wettelijke regelingen;
- Werkaanpassingen door de werkgever, bijvoorbeeld korter werken en niet meer in nachtdienst werken na de 20e zwangerschapsweek, lichtere werkzaamheden, voorkómen van infectieziekten en vermijden van stress, hitte, kou, lawaai en van bepaalde chemische stoffen. Van werkaanpassingen is wetenschappelijk aangetoond dat zij leiden tot een betere gezondheid van moeder en kind.

Ondanks de effectiviteit van voorlichting en werkaanpassingen geeft driekwart van de vrouwen die in de afgelopen twee jaar zwanger waren aan, dat zij niet waren voorgelicht over zaken als risico's, regelingen en werkaanpassingen.

In het preventief consult door de bedrijfsarts komen zowel voorlichting als werkaanpassingen aan de orde. Het vrijwillige consult is bedoeld om evenwicht te krijgen tussen de belastbaarheid van de zwangere en de belasting die het werk met zich mee brengt. Samen met de zwangere stelt de bedrijfsarts vast wat de risico's voor haar zijn en stelt zonodig een plan van aanpak op voor werkaanpassing of andere preventieve maatregelen. Het gaat daarbij om risico's als fysieke belasting, onregelmatige werktijden, werkdruk, chemische stoffen en infectieziekten, lawaai, straling en trillingen.

Het preventief consult is een belangrijk onderdeel van de pas verschenen richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk. Advisering en begeleiding door de bedrijfarts. Deze richtlijn kan worden gedownload op www.nvab-online.nl.

(1) Houtman, I. e.a. Zwangerschaps- en bevallingsgerelateerd verzuim in de Ziektewet, TNO-rapport R07-501/031.11020.01.01. Te downloaden op de website van het ministerie van SZW: http://docs.szw.nl/pdf/129/2007/129 2007 3 10835.pdf.





http://www.nvab-online.nl