Ingezonden persbericht


Persbericht
Zuidbroek, 9-10-2007

Nieuwe site vergelijkt hbo- en mbo-scholen

Zuidbroek - Deze week is de site www.OnderwijsVergelijken.nl gelanceerd. De website verzamelt beoordelingen van alle scholen voor hbo en mbo in heel Nederland. In een zestal centrale vragen kunnen (oud-)leerlingen hun opinie over de school kenbaar maken en van een toelichting voorzien. Toekomstige leerlingen kunnen daarmee makkelijker een keuze voor hun vervolgopleiding maken.

"Er zijn in Nederland honderden opleidingen op hbo- en mbo-niveau. Vaak bieden verschillende scholen dezelfde soort opleiding, alleen noemen ze deze allemaal net even anders. Het valt dan niet mee om te ontdekken welke opleiding nu precies is wat jij zoekt," vertelt Martin Meier, bedenker van de website. "Daarnaast wil je natuurlijk ook graag weten hoe de kwaliteit van je toekomstige school is. Onze site is daar een hulpmiddel voor." Om de drempel voor het invullen van een beoordeling laag te houden, worden er zes beoordelingsvragen gesteld. Thema's die aan bod komen zijn: onderwijskwaliteit, stage, communicatie, school als sociale omgeving en omgeving & inrichting van de school. Bij ieder thema kan desgewenst een persoonlijke toelichting bij de beoordeling worden achtergelaten. Een forum biedt de mogelijkheid om te discussiëren over opleidingen.

De website is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Syntens, het innovatieplatform van de overheid. Projectcoördinator ir. Henk van Heerde: "Het is voor veel ouders en aanstaande studenten niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien in het aanbod van studierichtingen. Belangrijkste reden voor het portal onderwijsvergelijken.nl is dat men niet zomaar op de reclame-uitingen van de scholen zelf kan afgaan." "De bedoeling is nadrukkelijk om niet alleen maar dorre statistieken te genereren, maar om ook discussie en gesprek mogelijk te maken," aldus Meier. "Zo krijgen toekomstige leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen aan huidige of oud-leerlingen. Dat kan heel verhelderend werken bij het maken van een keuze." Naast de beoordelingsfunctie biedt de website ook allerlei aanvullende informatie. Dat loopt uiteen van achtergrondinformatie over de verschillende studierichtingen tot informatie over studiefinanciering. Meer informatie is te vinden op www.onderwijsvergelijken.nl.