Ingezonden persbericht


Eerste persbericht

Topstukken Tinguely naar de Kunsthal

Voor het eerst in veertig jaar kan het Nederlandse publiek (opnieuw) kennismaken met de mechanisch bewegende kunstwerken van Jean Tinguely (1925-1991). Deze week werd bekend dat zijn meest spectaculaire sculpturen dit najaar naar Rotterdam komen voor de grote najaarstentoonstelling 'Jean Tinguely. Alles beweegt!'

Het Tinguely Museum in Basel heeft toegestemd om de 25 meter lange en meer dan vijf ton wegende Luminator voor het eerst in een buitenlands museum te exposeren. De Kunsthal onderzoekt momenteel of de vloerbelasting van de grote expositiehal voldoende is. Voor het transport zijn twee diepladers en verschillende trucs nodig.

Tinguely is wereldberoemd om zijn bewegende sculpturen van roestig ijzer en afvalmateriaal, die werken als machines maar geen nut hebben. Zijn werk, dat knarst, piept, spuit en bonkt, bracht in de jaren vijftig een schok te weeg, maar is sindsdien geliefd bij een breed publiek binnen en buiten de kunstwereld. Tinguely's imposante ratelende machines en kleurrijke objecten zijn mysterieuze scheppingen die een eigen wereld oproepen. De tentoonstelling laat een breed overzicht van zijn werk zien.

Jean Tinguely. Alles beweegt! 10 oktober 2007 t/m 27 januari 2008, Kunsthal Rotterdam hoofdsponsor: Shell
Beeldmateriaal aanwezig

Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
Postbus 23077

3001 KB Rotterdam

t +31(0)10 44 00 321
f +31(0)10 43 67 152

www.kunsthal.nl