Gemeente Amsterdam



Starterslening naar verwachting vanaf 10 oktober 2007

4 juli 2007
-
Stefan Rutte
Op dinsdag 3 juli is de verordening die de starterslening moet regelen door het college van B&W goedgekeurd. Zodra ook de gemeenteraad akkoord is, kunnen geĂŻnteresseerden een starterslening aanvragen. De verordening staat op 10 oktober op de agenda van de gemeenteraad. De starterslening zal in totaal ongeveer 1000 Amsterdamse huishoudens die nu een woning huren de mogelijkheid geven om een woning te kopen. De starterslening komt in de plaats van de Amsterdamse Middensegment Hypotheek (AMH) die per 1 januari jl. is opgehouden te bestaan. Sinds de introductie in 2000 zijn er 1750 van dit soort hypotheken verstrekt. De AMH werd geheel door de gemeente Amsterdam gefinancierd. De starterslening is een landelijke regeling die voor de helft wordt gesubsidieerd door het ministerie van VROM.

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening:
* De maximale hypotheek is EUR 265.000.
* Het startersleningdeel is maximaal 20 procent van het hypotheekbedrag.
* De starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij, daarna moeten rente en aflossing worden betaald, tenzij dit volgens een inkomenstoets niet mogelijk is. * De starters moeten een goedkope huurwoning (met een huur tot de huurtoeslaggrens: EUR 616,- per maand) achterlaten. * Het maximale huishoudinkomen is EUR 59.300 bruto per jaar. * De regeling geldt alleen voor (ver)nieuwbouwprojecten.

De gemeenteraad heeft in december 2006 bij amendement 1 miljoen euro `nieuw geld' voor de starterslening gereserveerd. Daarnaast wordt ook de 4,5 miljoen euro die nog resteert van de AMH-regeling voor de starterslening gebruikt.

Pb-122