Gemeente Bussum

Scholieren helpen Zandzeepoel opknappen

Op woensdag 10 oktober helpen de scholieren van het St Vituscollege bij het schoonmaken en onderhouden van de Zandzeepoel.

Deze poel ligt tussen het zwembad en het St. Vituscollege en wordt bevolkt door verschillende soorten amfibieën en insecten. De Zandzeepoel is bijzonder omdat hier in 1998 maar liefst 115 kleine watersalamanders zaten, het hoogste aantal uit de omgeving.

De gemeente is beheerder van de poel; zij heeft Landschap Noord-Holland gevraagd een werkplan op te stellen voor het opknappen van de poel. Het achterstallig onderhoud wordt nu weggewerkt omdat de salamanders na september uit het water trekken en in het bos verder leven en overwinteren. Op 8 oktober start een werkploeg van Landschap Noord-Holland met de werkzaamheden. De scholieren helpen daarbij een handje. Het werk bestaat uit het deels afgraven van de bodem, het weghalen van een gedeelte van de waterplanten en het verwijderen van een aantal struiken en bomen. Zo komt er voldoende zonlicht op het water en wordt de poel weer een aantrekkelijk thuis voor salamanders, kikkers, libellen en ringslangen.