Eerder herkennen van eetstoornissen verbetert uitzicht op herstel

04/10/2007 16:51



Fonds Psychische Gezondheid



Hoe eerder een eetstoornis herkend wordt, hoe eerder iemand hulp kan krijgen en hoe beter de vooruitzichten op herstel zijn. Ouders, partners, familieleden, vrienden, docenten of sportcoaches weten vaak nog te weinig over eetstoornissen om deze op tijd bij iemand te herkennen. Dat is ook niet gemakkelijk. Mensen met een eetstoornis ontkennen vaak voor zichzelf en hun omgeving dat ze een probleem hebben. Ze vragen uit schaamte niet om hulp. Terwijl eetstoornissen enorme gevolgen kunnen hebben voor de persoon die eraan lijdt en voor zijn of haar omgeving. Op de Landelijke Dag Psychische Gezondheid op 10 oktober 2007 wil het Fonds Psychische Gezondheid de omgeving een helpende hand bieden, zodat ze een (beginnende) eetstoornis op tijd kunnen herkennen en er eerder hulp geboden kan worden. Want hoewel er aan de buitenkant niet altijd iets te zien is, kan de omgeving in veel gevallen toch waarschuwingssignalen opmerken.

Het Fonds Psychische Gezondheid brengt een signalenkaart uit met een overzicht van veelvoorkomende lichamelijke, psychosociale en eetgedrag signalen, waar de omgeving op kan letten. Ook brengt het Fonds een brochure uit met achtergrondinformatie over eetstoornissen. Op en rond 10 oktober worden overal in Nederland publieksactiviteiten gehouden, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, symposia en filmavonden. Het publiek kan reageren en informatie aanvragen via de website www.gevangeningewicht.nl en de Psychische Gezondheidslijn: 0900-9039039 (20ct/min).

Eetstoornissen
In Nederland lijden naar schatting tussen de vijf- en zesduizend mensen aan Anorexia Nervosa en 20.000 aan Boulimia Nervosa. Ongeveer 1 % van de volwassen bevolking lijdt aan de eetbuistoornis Binge Eating Disorder. Anorexia en boulimia komen met name voor bij jonge meisjes en vrouwen. De eetbuistoornis komt bij mannen en vrouwen in verhouding even vaak voor. Hoewel het totaal aantal patiënten met de eetstoornissen Anorexia en Boulimia Nervosa in Nederland niet is toegenomen, is het aantal jonge nieuwe patiënten de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Ook in de gespecialiseerde behandelcentra voor eetstoornissen worden steeds vaker meisjes van 12 jaar en jonger behandeld. (Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM).

Waarschuwingssignalen
Een eetstoornis herkennen kan dus moeilijk zijn. Toch zijn er voor de omgeving vaak wel signalen op te merken, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een (beginnende) eetstoornis. Zo kunnen lichamelijke veranderingen, gedragsveranderingen en veranderingen in het eetpatroon opmerkelijk zijn. Voorbeelden zijn: ineens veel aankomen of afvallen, duizeligheid en flauwte, maag- en darmklachten, voortdurend op de weegschaal staan, overmatig sporten, smoezen en trucs gebruiken om niet te hoeven eten, stiekem etenswaar hamsteren of naar het toilet gaan om te braken. Wanneer de veranderingen bij iemand langere tijd blijven bestaan, kan het zijn dat hij of zij aan een (beginnende) eetstoornis lijdt.

Wat te doen bij een vermoeden
Een eetstoornis is geen griepje dat vanzelf weer overgaat. Wanneer bij de omgeving het vermoeden bestaat dat iemand een eetstoornis heeft en de situatie ernstig lijkt, is het belangrijk om tijdig iets te doen om te helpen. Naastbetrokkenen moeten het probleem serieus nemen en in gesprek gaan met de betreffende persoon. Het eetprobleem oplossen kunnen naastbetrokkenen niet, belangrijk is wel de persoon te stimuleren professionele hulp te zoeken. Behandeling is gelukkig vaak mogelijk. Ook voor de omgeving zijn voor advies, steun en begrip van anderen steeds meer mogelijkheden, zoals cursussen of steun- en lotgenootgroepen.

Landelijke Dag Psychische Gezondheid
Ieder jaar op 10 oktober wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid. In Nederland wordt de Landelijke Dag Psychische Gezondheid sinds 1997 gehouden en georganiseerd door het Fonds Psychische Gezondheid. Het Fonds wordt daarbij gesteund door verschillende (patiënten- en familie)organisaties. Ieder jaar staat een ander thema centraal. Met de Landelijke Dag Psychische Gezondheid over eetstoornissen wil het Fonds Psychische Gezondheid eetstoornissen meer bekendheid geven onder het grote publiek, de kennis over eetstoornissen vergroten, de problematiek bespreekbaar maken, vooroordelen bestrijden en de mensen stimuleren informatie te zoeken en ze de weg wijzen naar hulp. Het Fonds Psychische Gezondheid zorgt voor de landelijke publieksvoorlichting en campagnematerialen, en de (ggz)instellingen en andere (patiënten- en familie)organisaties in het land zorgen voor lokale en regionale acties en activiteiten.

Fonds Psychische Gezondheid
Het Fonds Psychische Gezondheid zet zich in voor mensen met psychische problemen. Het Fonds geeft financiële steun aan wetenschappelijk onderzoek en projecten in de geestelijke gezondheidszorg en geeft brochures uit over psychische problemen. Meer informatie: www.fondspsychischegezondheid.nl.





http://www.gevangeningewicht.nl