Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

05-10-2007

Afscheidsrede over de kansen en risico's van internet

Hoogleraar Jaap Willems neemt afscheid

Jaap Willems, hoogleraar Wetenschapscommucatie en Natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, neemt afscheid. 10 oktober zal hij tijdens het congres Sharing Knowledge, georganiseerd door het Da Vinci Instituut, zijn afscheidsrede uitspreken over de kansen en risico's van wetenschaps-communicatie via het internet.

In zijn rede pleit hij onder andere voor het nemen van maatregelen om misinformatie op het internet te voorkomen. Zo denkt hij dat het belangrijk is om hulp te bieden bij het zoeken naar informatie en breekt hij een lans voor internetcommunities vanwege hun efficiënte zelfcontrole. Ook ziet hij een belangrijke rol voor wetenschappers weggelegd op het internet, met name waar het gaat om het verifiëren van informatie.

Jaap Willems is sinds 1986 werkzaam als docent aan de VU. Hij zette een afdeling Wetenschapscommunicatie op toen de minister van OCW met de algemene universiteiten een convenant afsloot waarin was geregeld dat alle bètastudenten de mogelijkheid krijgen zich te specialiseren in communicatie en/of educatie. Sinds 2004 is hij hoogleraar en hij zette het Da Vinci Instituut op, dat een kenniscentrum voor wtc (wetenschaps- en techniekcommunicatie) is. Daarmee wilde Willems een stevige basis leggen onder de wetenschaps-communicatie via fundamenteel onderzoek en analyse van de mogelijkheden van wetenschap en techniek op Internet.

Willems schreef tien handboeken en rapporten over wetenschapscommunicatie. Recent verscheen ook het Basisboek Wetenschapscommunicatie (Boom onderwijs). Verder was hij onder meer voorzitter van de Vereniging voor Wetenschap & Samenleving en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Wetenschap en Samenleving.