Defensiesporters naar Militaire Wereldspelen in India

Honderd militaire sporters vertrekken woensdag 10 oktober vanaf vliegbasis Eindhoven naar de Militaire Wereldspelen in India. Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap zwaait de delegatie uit, die Nederland van 14 tot 22 oktober in negen sporten vertegenwoordigt. Tijdens het vertrek wordt bekend gemaakt welke atleet bij de openingsceremonie in India voorop mag lopen met de Nederlandse vlag.

Bijna alle atleten gaan de sportieve strijd aan in Hyderabad. Alleen de triatlon equipe zal opereren vanuit het aan de kust gelegen Mumbaï. Onder de sporters zijn zeven leden van de Defensie Topsport Selectie, waaronder oud-olympisch kampioen judo kapitein Mark Huizinga, sprinter eerste luitenant Camin Douglas en Europees kampioen indoor hordelopen sergeant Gregory Sedoc. Delegatieleider is generaal-majoor Huub Schouenberg, plaatsvervangend commandant van het Commando DienstenCentra.

Nederland is één van de honderd deelnemende landen en komt uit in negen sporten, waaronder typisch militair georiënteerde takken van sport zoals parachutespringen, de militaire vijfkamp en het geweer- en pistoolschieten. Verder zet Nederland een team in bij het vrouwenvoetbal en wordt meegedongen naar medailles bij de triatlon, atletiek, zwemmen en het volleybal, vrouwen én heren. Erica Terpstra, voorzitter van het NOC*NSF, volgt een aantal van deze wedstrijden in Hyderabad.

Defensie ondersteunt deelname aan militaire wedstrijdsport, zowel om de sportbeoefening verder te stimuleren als om de internationale militaire betrekkingen te onderhouden. Om deze reden is Defensie ook aangesloten bij het Conseil International du Sport Militaire (CISM). Het motto tijdens de wereldspelen is 'Friendship through Sport'.

De Defensie Topsport Selectie

Leden van de Defensie Topsport Selectie hebben militaire functies, die zoveel mogelijk aansluiten bij hun civiele opleiding. Deze topsporters, met een NOC*NSF A-status, krijgen binnen hun dienstverband trainingsfaciliteiten aangeboden. Defensie geeft de topsporters hiermee de mogelijkheid om een maatschappelijke carrière te combineren met het beoefenen van topsport. Als tegenprestatie genereren zij zoveel mogelijk publiciteit voor Defensie. De zeventien atleten van de Defensie Topsport Selectie beoefenen topsport in: schieten, turnen, atletiek, schermen, boksen, taekwondo en judo. De meeste takken van sport hebben verwantschap met het militaire beroep. De bekendste sporters van de Defensie Topsport Selectie zijn judoka luchtmachtkapitein Mark Huizinga en de atleten landmachtsergeanten Yuri van Gelder en Bram Som.

Defensie en sport

Fitte militairen zijn voor Defensie onontbeerlijk. Daarom is sport een belangrijk onderdeel van alle opleidings - en trainingsprogramma's. Ookk na de opleidingsperiode blijft een optimale conditie van groot belang. Daarom sporten militairen twee uur per week in diensttijd en test Defensie jaarlijks de fysieke gesteldheid van haar militairen.

Noot voor redacties (