Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

10 oktober 2007

Utrecht Centrum voor Energieonderzoek samenwerkingsverband van grote betekenis

Utrecht bundelt krachten in energie en duurzaamheid

De Universiteit Utrecht, TNO, KEMA, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Econcern hebben met de ondertekening van een samenwerkingsverband hun partnership bekrachtigd binnen het Utrecht Centrum voor Energieonderzoek (UCE). Hierdoor ontstaat een belangrijk publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van energie en duurzaamheid. Deze samenwerking geeft tevens een goed antwoord op de kabinetsplannen voor een duurzamere samenleving.

Utrecht Centrum voor Energieonderzoek

Het Utrecht Centrum voor Energieonderzoek is een initiatief van de Universiteit Utrecht en in 1999 ontstaan om samen met externe partners het onderzoek naar een verduurzaming van de energievoorziening te bundelen en uit te bouwen. Inmiddels zijn tientallen projecten uitgevoerd, zoals energiebesparing in de industrie, efficiëntere zonnecellen, de rol van biomassa in de wereldenergievoorziening en opslag van elektriciteit. Een van de aansprekende programma's die door het UCE worden gecoördineerd is CATO, het nationale onderzoeksprogramma op het gebied van CO2 afvang, transport en opslag, met een budget van 25 miljoen euro. Met de toetreding van nieuwe sterke partners als TNO en KEMA wordt UCE een extra sterke nationale en internationale speler in het onderzoek naar een duurzame samenleving. Het UCE is een klein en slagvaardig centrum dat de samenwerking coördineert. Het energieonderzoek wordt uitgevoerd door de partners.

Antwoord op plannen kabinet

De duurzame samenleving is een van de zes pijlers van het regeerakkoord. Het kabinet wil samenhang bevorderen tussen alle terreinen waar duurzaamheid vorm krijgt: 'Wij willen dat Nederland de komende kabinetsperiode grote stappen neemt in de transitie naar één van de duurzaamste en efficiëntste energievoorzieningen in Europa in 2020. Deze doelstelling voor energietransitie moeten wordt bereikt door energiebesparing, alternatieve energiebronnen en afvang en opslag van CO2'. Het nieuwe samenwerkingsverband hoopt met innovatief en multidisciplinair onderzoek hieraan een bijdrage te leveren. Het UCE werkt momenteel onder andere aan nieuwe onderzoeksvoorstellen op het gebied van duurzame import van biomassa en energiebesparing.

Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht bekleedt een toppositie in de wereldwijde ranking van research universiteiten. Een van de vijftien gebieden waar de Universiteit Utrecht in excelleert is 'Earth and Sustainability'. Tot dit focusgebied behoren onder meer het klimaatonderzoek, de hydrologie, en het onderzoek naar energie en duurzaamheid.

Meer informatie

Erik Lysen, algemeen directeur Utrecht Centrum voor Energieonderzoek, (030) 253 7614, e.lysen@uu.nl, www.uce-uu.nl.