Provincie Limburg

Persberichten

Provincie ondersteunt 15 nieuwe wandelroutes
Ommetjes rond het dorp

Gedeputeerde Staten kennen een aanmoedigingspremie van 100.920,- toe ter realisering van vijftien Limburgse Ommetjes rond het dorp. Deze ommetjes zijn korte wandelingen van ongeveer een uur, met een afstand van zon drie tot zeven kilometer. Ze creëren nieuwe mogelijkheden om te wandelen en/of herstellen bestaande historische paden.

Vorig jaar ging Landschapsbeheer Nederland middels een prijsvraag op zoek naar boeiende nieuwe, maar ook oude wandelroutes. Daaruit voort komt het begrip Ommetje rond het dorp. In de provincie Limburg won de Vereniging Dorpsbelangen in Tungelroy met een wandeling rond de Romeinse Brug in het dorp.

Het aantal ingediende voorstellen was echter groot. De Provincie Limburg besloot daarop in samenwerking met de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) nog een aantal ommetjes te ondersteunen. Van de 26 voorstellen worden er nu 15 mogelijk gemaakt. Voor de realisering staat de initiatiefnemers in totaal 100.920,- ter beschikking, bestaande uit Europese en provinciale middelen. Zij moeten hun plannen zelf uitwerken. De IKL speelt een coördinerende rol.

Van noord tot zuid gaat het om de volgende wandelingen: Ommetje Bosploegpad, (Gennep), Dur de Hej over de Pej (Heide-Venray), Turfstekerspad (America-Horst aan de Maas), Ommetje Brookkant (Belfeld-Venlo), Historische wandelroute (Maasbree), de De Locht-Herenbos Wandelroute (Melderslo-Horst), Avonturenpad (Sevenum), Binnenste Boete Ommetje (Velden), Ommetje De 4 landgoederen (Arcen en Velden), Buggenums Ommetje, Hunsels Ommetje (beide gemeente Leudal), Sjweikeser Ommetje (Schweikhuizen-Schinnen), Ommetje Valkenburg, Ommetje Gronsveld-Rijckholt (Eijsden), Ommetje Simpelveld.

De mensen achter de 15 wandelingen hebben conform de opzet veel tijd gestoken in de voorbereiding; ideeën zijn ontwikkeld in samenspraak met o.a. de gemeente, historische verenigingen en bewonersgroepen. Met alle betrokken partijen, zoals met boeren, tuinders en andere landeigenaren, is contact opgenomen en is toestemming gevraagd om over hun land te mogen lopen. Daarnaast hebben de indieners van de gehonoreerde voorstellen aantoonbaar oog gehad voor de karakteristieke elementen in de omgeving.
Bij elk ommetje komt een brochure waarin niet alleen de route staat beschreven, maar waarin ook de karakteristieke bijzonderheden van de wandeling worden benoemd. Tijdschrift de Natuurgids gaat de beschrijvingen publiceren.

10-10-2007 09:35