Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Meer gif dan wettelijk toegestaan op drie van de acht fruitmonsters Gevaarlijk landbouwgif op fruit uit Europarlement

Amsterdam / Brussel, 10 oktober 2007 ­ Fruit uit het Europees Parlementsgebouw in Brussel bevat zorgwekkend veel resten van bestrijdingsmiddelen die een gevaar vormen voor de gezondheid en het milieu. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie en het Pesticide Action Network Europe, een Europese koepel van milieu- en consumentenorganisaties. De analyse, die werd uitgevoerd door TNO, toonde bovendien aan dat drie van de acht fruitmonsters volgens de Belgische wet niet verkocht hadden mogen worden. De organisaties vragen het Europees parlement om een verbod op risicovolle bestrijdingsmiddelen en een betere bescherming van kwetsbare groepen zoals (ongeboren) baby's en kinderen. Eind oktober stemt het parlement over een grondige herziening van de EU-regels voor landbouwgif.

Eind juli zijn acht monsters van zes verschillende fruitsoorten gekocht bij de GB Express supermarkt in het Europees Parlementsgebouw in Brussel. Deze supermarkt wordt uitsluitend gebruikt door parlementsleden en medewerkers of bezoekers van het Europees parlement. De fruitmonsters (appels, peren, sinaasappels, aardbeien, druiven en abrikozen) waren vrijwel allemaal afkomstig uit Europa en bleken in totaal 28 verschillende soorten landbouwgif te bevatten. Hieronder waren tien stoffen die bekend staan als kankerverwekkend en drie zenuwgiffen.

De in België geteelde aardbeien bleken maar liefst 14 verschillende gifstoffen te bevatten. De sinaasappels, de abrikozen en één van de drie druivenmonsters bleken meer bestrijdingsmiddelen te bevatten dan volgens de Belgische wet is toegestaan. In de sinaasappels werden twee soorten landbouwgif boven de wettelijke norm aangetroffen. Bij één ervan, de fungicide imazalil, werd de maximaal aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) voor een vijfjarig kind dat één sinaasappel zou eten met 40 procent overschreden, terwijl de acute giftigheidsdosis (ARfD) voor 70 procent werd bereikt: bij het eten van twee van deze sinaasappels zou het kind acute vergiftigingsverschijnselen (misselijkheid, buikpijn) kunnen krijgen.

'Deze resultaten zijn schokkend', aldus Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie. 'Daar komt nog bij dat de huidige wettelijke normen niet zijn afgestemd op algemeen aanvaarde gezondheidsnormen, waardoor met name kinderen onnodig gevaar lopen'. Eind oktober stemt het Europees parlement over nieuwe wetgeving voor de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Milieudefensie en een coalitie van Europese milieu- en consumentenorganisaties lanceren vandaag de website www.pesticidewatch.eu. Op de site kunnen alle Europeanen hun parlementariërs oproepen om risicovolle bestrijdingsmiddelen te verbieden en kwetsbare groepen beter te beschermen. Nog in 2006 maakte de Europese Commissie bekend dat Europeanen zich ten aanzien van voedselveiligheid het meest bezorgd maken over resten van landbouwgif op groenten en fruit. 'Dit is één van die zeldzame momenten dat onze politici de kans hebben om de volksgezondheid en het milieu een grote dienst te bewijzen', aldus Van Eck.