Senternovem


05-10-2007 | Eerste call van het Center for Translational Molecular Medicine

De eerste oproep voor projecten op het gebied van molecular medicine is gepubliceerd. Projecten kunnen tot en met 16 november worden ingediend. Zie voor meer informatie over de call de website van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). Dit is een samenwerking van diverse onderzoeksinstellingen, bedrijven en academische ziekenhuizen. De samenwerking sluit aan bij het initiatief voor een Innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid dat gericht is op het naar de markt brengen van medische producten. Het innovatieprogramma wordt op dit moment door het bedrijfsleven voorbereid in samenwerking met EZ.

CTMM hanteert een integrale benadering, er wordt fundamenteel onderzoek verricht en tevens wordt gekeken naar de toepasbaarheid in de kliniek. Het onderzoek richt zich met name op kanker en hart- en vaatziekten, de twee meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Daarnaast worden neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer, onderzocht. Deze aandoeningen leiden tot een groot verlies in kwaliteit van leven en zijn door de toenemende vergrijzing van steeds grotere betekenis. Ten slotte krijgen infectieziekten aandacht, deze zijn vaak oorzaak van sterfte op de intensive care.

Toenemende inzichten in genetica en in moleculaire biologie en biochemie in combinatie met nieuwe technologieën kunnen leiden tot baanbrekende toepassingen in de gezondheidszorg. De overheid financiert het CTMM met een bedrag van maximaal 200 miljoen euro. Hetzelfde bedrag is bijeengelegd door bedrijfsleven en kennisinstellingen.