Gemeente Epe


Subsidie voor bodemsanering van bedrijfsterreinen

Eigenaren of erfpachters van bedrijfsterreinen zijn door de komst van de Wet Bodembescherming zelf verantwoordelijk voor de verontreiniging van hun bodem. Als deze grond wordt gesaneerd, dan kunnen de eigenaren of erfpachters een subsidie aanvragen bij de overheid. Vóór 1 januari 2008 moet de subsidie zijn aangemeld, samen met de resultaten van het bodemonderzoek.

Voordelen voor bedrijven
Het biedt voor veel bedrijven een aanzienlijk voordeel, dat zij direct verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging van hun bodem. Ze weten nu van te voren waar ze aan toe zijn, als ze iets willen verbouwen of verkopen. Bovendien zijn ze zo in staat om zelf een noodzakelijke bodemsanering zo flexibel mogelijk in te passen in hun bedrijfsvoering. Dit wel in overleg met de provincie Gelderland, het bevoegd gezag Wet Bodembescherming. En binnen de termijnen die gelden volgens de milieuhygiënische criteria van de wet.

De overheid draagt bij
Dat eigenaren of erfpachters van een bedrijfsterrein verantwoordelijk zijn voor de bodemsanering wil niet zeggen dat zij de hele sanering moeten betalen. De overheid is in beginsel bereid om hieraan bij te dragen. Op 1 januari 2006 is er een subsidieregeling in werking getreden voor de bodemsanering op bedrijfsterreinen; ook wel bekend als de Bedrijvenregeling. Hoeveel de overheid bijdraagt, hangt onder andere af van het tijdstip waarop de verontreiniging werd veroorzaakt, de betrokkenheid van de eigenaar of erfpachter daarbij en het moment waarop het terrein is gekocht.

Aanmelden vóór 1 januari 2008
Eigenaren of erfpachters met terreinen die gesaneerd moeten worden, moeten zich vóór 1 januari 2008 melden bij het bevoegd gezag Wet Bodembescherming. Is het nog niet duidelijk of er een sanering nodig is? Ook dan is het verstandig dat de eigenaren en erfpachters zich vóór 1 januari 2008 aanmelden bij het bevoegd gezag. Zo stellen zij het recht op een eventuele bijdrage op subsidie veilig in het kader van de bedrijvenregeling.

Meer informatie
Op de website: www.meldbedrijvenregeling.nl staat meer informatie over de Bedrijvenregeling. Eigenaren en erfpachters kunnen hier ook het aanmeldingsformulier downloaden.