Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen steekt geld in veilige oversteek Rijksstraatweg Geldermalsen

10 oktober 2007 - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten 30.000,-- bij te dragen aan het realiseren van een verkeersveilige oversteek van de Rijksstraatweg te Buurmalsen.

De verkeersveiligheid op en langs de Rijksstraatweg te Buurmalsen staat al langere tijd ter discussie. De aandacht richt zich daarbij vooral op de onveilige oversteeksituatie ter hoogte van de kruising met de Rooimond en De Brink. In het najaar van 2006 zijn het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen en de verantwoordelijk wegbeheerder de provincie Gelderland hierover benaderd door de directie van basisschool De Malsenburg en de bij deze school actieve verkeersouders. Zij wisten zich gesteund door de vrouwelijke leden van de gemeenteraad van Geldermalsen, verenigd in de groep VIRGIN. Op dit gevaarlijke punt moeten dagelijks ongeveer dertig schoolkinderen oversteken.

Het provinciaal bestuur bleek bereid de veiligheid van deze oversteek te verbeteren. Wat volgde was uitvoerig overleg over de meest optimale oplossing en over het kostenaspect. Namens het gemeentebestuur was hierbij, naast de eerder genoemde vrouwelijke gemeenteraadsleden de wethouder verkeer, Melvin Könings, actief betrokken.

De al aanwezige middengeleider wordt verbreed, zodat het mogelijk is om de rijbaan in twee keer over te steken. Door de middengeleider worden overstekende voetgangers op het middeneiland fysiek afgeschermd en tegelijkertijd wordt het kruispunt hierdoor meer geaccentueerd, wat naar verwachting tot een verminderde aanrijdsnelheid naar het kruispunt zal leiden. Het kruispunt wordt ook voorzien van een markering op het wegdek in de vorm van het verkeersbord overstekende kinderen.

Op verzoek van de provincie levert ook de gemeente Geldermalsen een financiële bijdrage voor de oplossing van dit probleem. Het gaat hier om een bedrag van afgerond 30.000,--. De provincie gaat het werk nu aanbesteden. Hierna wordt de uitvoering zo snel mogelijk ingepland. Wanneer daadwerkelijk met de werkzaamheden wordt begonnen is afhankelijk van de gekozen aanbestedingsvorm en de weersomstandigheden. Het streven is gericht op de komende winter/uiterlijk voorjaar 2008. De provincie zal hierover tijdig met de omwonenden en overige belanghebbenden communiceren.

Noot: VIRGIN staat voor: Vrouwen In Raad Geldermalsen Is Noodzakelijk