Gemeente Rhenen


Raadsconferentie over structuurvisie

Er is een nieuwe stap gezet naar een structuurvisie voor de gemeente Rhenen. In het voorjaar van 2007 begon het met een wandeling door de kernen van Rhenen, Achterberg en Elst. Durf te dromen maak de kern zo mooi als je die wilt hebben, was de boodschap. ,,Wel met een stukje beperking, zei wethouder Ad van Hees maandagavond 8 oktober 2007 tijdens een raadsconferentie in het gemeentehuis.

De insteek is om in de komende tien jaar zestig tot zeventig woningen per jaar voor senioren en starters in de gemeente Rhenen te bouwen. Wat de meedenkgroepen tijdens vier avonden hebben bedacht is geen eindfase, maar een tussenstap. Het ontwerp van de structuurvisie komt in november in de vergadering van burgemeester en wethouders.

Als daar gezegd wordt dat het goed genoeg is om de inspraak in te gaan, volgen er dorpsgesprekken in Achterberg en Elst en een stadsgesprek in Rhenen. Dat is de opmaak om het plan ter visie te leggen. Daarna is het aan de gemeenteraadsleden om een eindoordeel geven.

Tijdens de raadsconferentie presenteerden de drie kernen zich.

Elst

De meedenkgroep in Elst vindt dat het dorp de laatste jaren is opgeknapt en dat Elst best nog wel wat mag groeien. Maar met behoud van het dorpskarakter. Gepleit wordt voor een open lintbebouwing in het dorp met doorkijkjes en groen. En verder voor gebouwen met een kap, waarbij de nokhoogte niet meer dan twaalf meter mag zijn.

Verder vindt de Elsterse meedenkgroep dat het dorp een hart nodig heeft, Als voorbeeld werd de plaats Uithoorn genomen. Ook moet er een meervoudig grondgebruik zijn en het parkeren van de autos ondergronds. Als inbreidingslocaties wordt het gebied De Vordel en de Driehoek Driftweg/Verbindingsweg/Franseweg gezien. ,,Een centrumplan vereist visie, lef, en een pro-actievel rol van de gemeente. Een beeldkwaliteitplan moet met de gemeente uitgewerkt worden. De totale bouwcapaciteit in Elst bedraagt naar schatting vijfhonderd woningen, concludeert de meedenkgroep.

Achterberg

Achterberg beheerst laten groeien, niet dichtmetselen. Zelfstandig blijven, zowel de mens als de kern. Opvallende uitspraken in de meedenkgroep van Achterberg. Als kleinste van de drie kernen is Achterberg altijd verbonden geweest met Rhenen, maar met een eigen karakter en een eigen bevolking. De meedenkgroep waardeert het nog steeds open karakter (doorkijkjes) van Achterberg. Uitgebreide verdichting wordt als ongewenst ervaren.

Boerderijen met de uitgang op de rode contour (het gebied waar gebouwd mag worden) mogen van de meedenkgroep verbouwd worden tot appartementen voor starters of senioren. ,,De positie van Achterberg als kleine kern moet versterkt worden, concludeert de meedenkgroep. ,,Er is een beperkt aantal plekken voor een kleinschalige inbreiding. In de Hogesteeg en langs De Dijk moet de open structuur behouden blijven. Er is ruimte voor ongeveer honderdvijfenzeventig woningen.

Rhenen

De meedenkgroep in Rhenen verkende eerst wat goed en mooi is in de Grebbestad. En wat stedenbouwkundig echt niet kan. In Rhenen moet volgens de groep geen ruimte meer zijn voor zogenaamde postzegelprojecten. Het centraal winkelcentrum en het faciliteitencentrum moeten versterkt worden. Inbreiding met visie en een integrale woonvisie.

De meedenkgroep pleit er voor een aantal projecten in Rhenen, die in voorbereiding zijn, bij te stellen ten behoeve van het landschap. En er moeten grote herstructureringsprojecten komen, waarbij de ruimtelijke structuren worden verbeterd. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan renovatie/nieuwbouw met behoud van karakter in Vreewijk en aan sloop van flats bij de Valleiweg/Lijsterberg.

,,Om voldoende woningen te bouwen is een meervoudig ruimtegebruik op enkele locaties noodzakelijk, concludeert de Rhenense meedenkgroep. ,,Voor de overige gebieden zijn beeldkwaliteitplannen gewenst, zodat nieuwe initiatieven aansluiten op de bestaande bebouwing. De schatting is dat er in de komende tien jaar in Rhenen is ruimte voor ongeveer zevenhonderdenvijftig woningen.