Gemeente Heerenveen


---


---

Rekenkamers onderzoeken nakomen toezeggingen colleges aan de raad

De Rekenkamercommissies van de gemeenten Heerenveen, Lemsterland en Skarsterlân gaan onderzoeken of en op welke wijze de colleges van burgemeester en wethouders van deze gemeenten hun toezeggingen aan de raad nakomen.

Onderzoek
De colleges doen in vergaderingen van de raad en raadscommissies veel toezeggingen. Het is niet altijd bekend of deze toezeggingen ook worden nagekomen. En als er wel geantwoord wordt, wat is de kwaliteit van het antwoord, wordt er serieus gereageerd of wordt de raad met een kluitje in het riet gestuurd. Om dit te weten te komen wordt een onderzoek uitgevoerd.
Doel is:

+ meer inzicht in de nakoming en kwaliteit van gedane toezeggingen

+ verklaring van eventuele gebreken en de kwaliteit
+ het doen van aanbevelingen voor verbetering van de uitvoering van toezeggingen aan de raad.
Het onderzoek wordt nu gestart en verwacht wordt dat het rapport in maart 2008 aan de raad aangeboden kan worden. Samenwerking van de Rekenkamercommissies.
De gemeenten Heerenveen, Lemsterland en Skarsterlân hebben ieder een rekenkamercommissie. Bij de instelling van de afzonderlijke rekenkamercommissies is ervoor gekozen dit te doen in een vorm van samenwerking met de eerder genoemde 3 gemeenten. Op basis van de bevindingen die per gemeente worden gedaan, kunnen overeenkomsten en verschillen worden bekeken. Het onderzoek krijgt hierdoor het karakter van een benchmark. Dat betekent dat de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Onderlinge vergelijking draagt er voor de gemeenten toe bij dat men van elkaar kan leren.


---