Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer benoemt voorzitter taskforce Verlichting

09-10-2007

Minister Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag drs. Hetty Hafkamp benoemd tot voorzitter van de taskforce Verlichting. Zij moet er voor zorgen dat uiterlijk in 2011 energiezuinige lampen gemeengoed zijn in huizen en kantoren en op straat.

De taskforce gaat met onder andere producenten van verlichting en winkeliers afspraken maken over het uitbannen van de gloeilamp en het versneld invoeren van spaarlampen, LED-lampen en energiezuinige tl-lampen.
VROM heeft vertegenwoordigers van producenten van verlichting, installateurs, winkeliers, projectontwikkelaars, woningcorporaties, gemeenten en provincies uitgenodigd om deel te nemen aan de taskforce. Ook is een bank gevraagd hierin mee te doen om bijvoorbeeld voorstellen te doen over de voorfinanciering van energiezuinige straatverlichting. De deelnemers aan de taskforce moeten optreden als ambassadeurs van het 'nieuwe licht' (energiezuinige lampen). Ze benaderen organisaties die voorop lopen in energiebesparing.

Klimaatverbond
Hafkamp is voorzitter van de Vereniging Klimaatverbond Nederland en voormalig wethouder van Leeuwarden. Het Klimaatverbond is een vereniging van gemeenten en provincies die het (inter-)nationaal milieu- en klimaatbeleid willen versterken. De taskforce Verlichting moet bijdragen aan de ambitie van het kabinet om in 2020 30% minder CO uit te stoten en jaarlijks 2% energie te besparen. Die ambitie maakt onderdeel uit van het kabinetsprogramma 'Schoon en Zuinig'.

Meer informatie


* Programma Schoon en zuinig

* Dossier Energiebesparing