Gemeente Hilversum

Continuering thuiszorg in Gooi- en Vechtstreek gegarandeerd

9 oktober 2007
Maandag 8 oktober 2007 hebben de negen regiogemeenten in de Gooi en Vechtstreek en het Zorgconsortium Gooi en Vechtstreek bekend gemaakt dat zij een gezamenlijke oplossing hebben gevonden voor de dreigende problemen in de huishoudelijke verzorging. Belangrijk onderdeel van die oplossing is dat de gemeenten investeren in de kwaliteit en continuïteit van de zorgverlening. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan het signaal dat het zorgconsortium Gooi en Vechtstreek heeft afgegeven. Dat geeft aan op basis van het huidige contract de continuïteit en kwaliteit van de zorg onvoldoende in de regio te kunnen garanderen.

De oplossing bestaat hierin dat het uurtarief voor eenvoudige zorg wordt verhoogd en medewerkers die complexere zorg bieden ook ingezet worden voor eenvoudigere zorg. De gemeenten betalen het zorgconsortium het duurdere tarief en de dienstverlening voor de eenvoudiger zorg wordt uitgebreid. Als tegenprestatie voor de verhoging van het uurtarief van de eenvoudige zorg wordt van de zorgaanbieder verwacht dat zij een brede signaleringsfunctie gaat vervullen voor alle cliënten die thuiszorg ontvangen. Doel van deze signaleringsfunctie is de brede (Wmo) zorgvraag van de cliënten in beeld te krijgen en het zorgaanbod te mobiliseren. Verder is afgesproken dat per 1 januari 2009 het contract niet wordt verlengd en dat het komende jaar gestart wordt met een nieuwe aanbesteding voor de huishoudelijke zorg. Deze stappen zijn nodig om de huishoudelijke zorg in de regio te kunnen continueren. Met de oplossing zal de wachtlijst voor huishoudelijke zorg worden opgelost.

Bij de aanbesteding van de zorg in de regio, is men uitgegaan van 30% eenvoudigere zorg en 70% complexere zorg. De realiteit na de invoering van de WMO laat echter zien dat de verdeling anders ligt, te weten 70% eenvoudigere zorg en 30% complexere zorg. Deze verhouding wordt in 2008 nog verder zichtbaar. Het heeft consequenties voor de financiële bedrijfsvoering van het zorgconsortium als het gaat om de verhouding inkomsten en uitgaven. Maar ook voor wat betreft de samenstelling van het personeelsbestand. Hier is sprake van een onbalans aangezien er een groter aandeel hoog gekwalificeerd personeel is, terwijl de vraag voor eenvoudigere zorg groter is.

Regionaal beleid
De ontwikkeling die in de Gooi en Vechtstreek zichtbaar is geworden, past grotendeels in het landelijke beeld dat er een verschuiving plaats vindt van complexere zorg naar eenvoudigere zorg. De partijen in deze regio willen er echter gezamenlijk aan werken om de zorg te continueren en massa ontslagen te voorkomen.

Thuiszorg spilfunctie
De negen regiogemeenten hechten aan de zorg die thuiszorgmedewerkers leveren. Zij hebben een belangrijke spilfunctie naar die mensen die op de zorg zijn aangewezen. Tevens kunnen medewerkers geschoold worden om te signaleren wanneer cliënten meer hulp nodig hebben. Door de extra investering op de signaleringsfunctie, wordt het voor de zorginstellingen mogelijk mensen een dienstverband aan te bieden.