Gemeente Hilversum

Prinsjesdag in het klein: Hilversum doet het goed

4 oktober 2007
Met de begroting voor 2008 sluit het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Hilversum aan op de ingeslagen weg van een sociaal en solidair Hilversum. Deze begroting laat een financieel stabiele koers zien. Het college voelt zich gesterkt in haar keuzes mede doordat de effecten van de ingeslagen koers zichtbaar worden. Maar ook doordat het bestuursakkoord, gesloten tussen het kabinet en de gemeenten, inhoudelijk past bij de keuzes van het Hilversumse college. De drie speerpunten voor 2008 zijn jeugd en gezin, wijkverbetering en armoedebestrijding. Dit krijgt concreet handen en voeten door de ontwikkeling van 3 centra voor jeugd en gezin in Hilversum, het stimuleren van de particuliere woningverbetering in de wijk Over 't Spoor en het uittrekken van extra geld voor bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Investeringen in speerpunten, zonder dat de Hilversummer daarvoor meer betaalt in 2008. De woonlasten zullen namelijk in 2008 nauwelijks stijgen.

Bevestiging
Ook het komend jaar legt Hilversum de nadruk op de sociale infrastructuur en de kwaliteit van de woonomgeving. Bovendien is er veel aandacht voor de kwetsbaren in de Hilversumse samenleving. Dat is ook zo afgesproken in het collegeprogramma 'Een ander spoor'. Het bestuursakkoord tussen het rijk en de gemeenten is een mooie bevestiging voor het college van B&W. De zes beleidsprioriteiten die daarin zijn aangegeven sluiten namelijk goed aan op de beleidsagenda zoals de gemeente Hilversum die al had vastgesteld. Het rijk maakt op deze beleidsonderdelen extra geld vrij voor gemeenten.

Zichtbare resultaten
In 2008 worden de resultaten van de inzet van dit college goed zichtbaar. Het vernieuwde zwembad de Lieberg in het sportcomplex Oost, een nieuw filmtheater, de combinatieschool in de Meent en een nieuwe brandweerkazerne worden opgeleverd. Maar ook in de dienstverlening wordt een aantal tastbare zaken tot stand gebracht. Denk aan een informatieloket sociale zaken, een spreekuur voor schuldhulpverlening en nieuwe digitale aanvraagmogelijkheden.

Woonlastennota
Hilversum vaart een financieel solide koers. Daardoor gaat de Hilversummer in 2008 nauwelijks meer betalen. De afrekening op de woonlastennota zal een keurige stijging laten zien: tussen de 0,7 en
1,2 procent. Deze ligt onder het inflatieniveau. Deze minimale stijging is als volgt opgebouwd: de OZB stijgt met 2,5%, het rioolrecht stijgt met 1,7% en de tarieven voor afvalstoffenheffing en parkeervergunningen blijven gelijk aan vorig jaar.

Voornemens op de zes beleidsprioriteiten
Hilversum investeert in de stad. En specifiek op de volgende zes beleidsterreinen die ook vanuit de regering prioriteit hebben.

Veiligheid
Alle wijken in Hilversum krijgen of hebben een wijkveiligheidsplan. Er komt een nieuwe brandweerkazerne. Bovendien stelt Hilversum EUR 35.000 structureel beschikbaar voor de nazorg voor veelplegers en ex-gedetineerden.

Jeugd
Vanaf 2008 is er structureel extra geld voor jeugdbeleid. Om beter invulling te geven aan het preventief jeugdbeleid stelt de gemeente EUR 76.000,-- extra beschikbaar (naast de impuls van het Rijk van EUR 23.000,-- voor het Elektronisch Kinddossier). Vanaf 2009 is er structureel EUR 200.000,-- extra in de begroting opgenomen. Hiermee kunnen Centra voor jeugd en gezin (Lieven de Keylaan, Riebeeck en Frederik van Eedenlaan) worden ontwikkeld en het Elektronisch Kinddossier en de Verwijsindex in Hilversum worden ingevoerd. Om jongerenparticipatie te bevorderen is structureel EUR 50.000,-- beschikbaar. Er wordt verder sterk ingezet op een integrale aanpak van riskant alcoholgebruik onder jongeren en initiatieven voor de ontwikkeling van Brede Scholen worden ondersteund vanuit de bestemmingsreserve kinderopvang. Binnen de ISV budgetten is geld gereserveerd waarmee in de ISV wijken speelplekken voor de jeugd kunnen worden gerealiseerd.

Wonen, wijken en integratie
Met behulp van het opgezette bureau wijkzaken, gestart in 2007 en voortgezet in 2008, is de gemeente steeds beter op de hoogte van de wensen van inwoners en betrokken maatschappelijke organisaties. Verder staat het realiseren van betaalbare woningen centraal in het beleid van Hilversum. Voor particuliere woningverbetering in de wijk Over 't Spoor reserveert de gemeente geld om aan 400 huiseigenaren goedkope leningen te kunnen bieden. Op het gebied van stadvernieuwing en stadsontwikkeling zijn De Liebergen (Dudok revisited) en het REGEV-terrein (Villa Industrie) aan de beurt. Bovendien wordt in 2008 gestart met de herstructurering van Hilversum Noord en het Riebeeckkwartier. In deze laatste wijk werkt de gemeente met de GAD samen om in 2008 de afvalcontainers ondergronds te brengen. Daarnaast investeert Hilversum in de ontwikkeling en realisatie van woondienstenzones in onder meer stedelijke vernieuwingsprojecten. Verder wordt in 2008 de integratie-agenda samen met Hilversummers opgesteld. Onder de noemer 'Stel je voor!' zal dit vorm krijgen.

Participatie, armoedebeleid en schuldhulpverlening Voor preventie en verruiming van schuldhulpverlening wordt structureel EUR 100.000,- beschikbaar gesteld. Zo komt er een spreekuur voor schuldhulpverlening en een informatieloket Sociale Zaken. Daarnaast wordt er jaarlijks EUR 75.000 extra vrijgemaakt voor het uitbreiden van de bijzondere bijstand. Bovendien verbetert de gemeente de aanpak om mensen aan het werk te helpen, net als de samenwerking met ketenpartners CWI en UWV.

Maatschappelijke ondersteuning
Inzet bij de uitvoering van de WMO is om te voorkomen dat mensen er in zorg en inkomen op achteruit gaan. Daarbij werkt Hilversum nauw samen met alle ketenpartners en betrokken maatschappelijke organisaties. Ook optimalisatie van dienstverlening krijgt de aandacht middels het Wonen Welzijn Zorg Loket aan de Larenseweg .

Onderwijs
In 2008 wordt de nieuwe combinatieschool in Noord gebouwd, naast het Vierkerkenhuis. Ook wordt de nieuwbouw van de Annie M.G. Schmidtschool en de Gooise praktijkschool voltooid.