Ingezonden persbericht


Persbericht

Bestemd voor

Datum

Sociaal-economische redactie

10 oktober 2007

Jongerendiscriminatie.nl online

Stijgende discriminatie religie en roots zorgelijk

CNV Jongeren start een online onderzoek voor jongeren over discriminatie. Daarnaast wil de jongerenvakbond jongeren bewust maken van diverse vormen van discriminatie met ludieke filmpjes, een informatieve site en een lespakket. Klaas Pieter Derks: 'Dit is hard nodig. Nederlanders denken namelijk dat er meer gediscrimineerd wordt op religie en roots dan vijf jaar geleden. Dat is zorgelijk.'

CNV Jongeren is nieuwsgierig hoe jongeren discriminatie ervaren. Op www.jongerendiscriminatie.nl kun je vanaf vandaag de test invullen. Discriminatie onder jongeren is een hot issue. Wel of niet anoniem solliciteren? Geweigerd worden bij een discotheek, wel of niet uit de kast. Iedereen heeft vooroordelen, maar discriminatie dat doe je niet. 83 Procent van de Nederlanders is van mening dat discriminatie om je roots regelmatig voorkomt. Ook discriminatie om religie vindt volgens Nederlanders regelmatig plaats. In vergelijking met vijf jaar geleden vindt ruim 70 % van de Nederlanders dat de discriminatie om religie en roots is toegenomen. Deze cijfers zijn hoger dan het gemiddelde van de rest van Europa. En slecht 56 procent weet zijn rechten niet als ze het slachtoffer zouden zijn van discriminatie.

Het lespakket over discriminatie is gratis aan te vragen op www.jongerendiscriminatie.nl.

Europees Jaar van de Gelijke Kansen voor iedereen
Dit project is opgezet in het kader van het Europees Jaar van de Gelijke Kansen voor iedereen. Tijdens het Jaar worden alle gronden van discriminatie op een weloverwogen manier aangepakt en er wordt rekening gehouden met de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen discriminatie ervaren op grond van geslacht, ras of etnische afkomst, religie of geloof, invaliditeit, leeftijd of seksuele geaardheid. CNV Jongeren is een van de organisaties in Nederland die hier vorm aan geeft.

Voor nadere informatie

CNV Jongeren

030-7511850

Klaas Pieter Derks, voorzitter

06-420386247

www.jongerendiscriminatie.nl

www.cnvjongeren.nl

info@cnvjongeren.nl

http://ec.europa.eu/employment_social/eyeq/index.cfm?cat_id=EY&

CNV JONGEREN

CNV Jongeren... Omdat het mensen raakt