Gemeente Medemblik

Zwaailichten in de Nieuwstraat

Hulpverleners op de been tijdens

multidisciplinaire oefening

Maandagavond 8 oktober jl. werd de Nieuwstraat in Medemblik gedomineerd door zwaailichten en sirenes. De crisis in de binnenstad betrof een in scène gezette situatie. Op de tweede verdieping van het horecapand Black and White / Ramonas woedde een kleine binnenbrand die met veel rookontwikkeling gepaard ging.

Een dergelijke multidisciplinaire oefening is bedoeld om goed voorbereid te zijn op rampen en crises. Dan moet blijken of operationele diensten en hulpverleners goed met elkaar samenwerken, of ze de juiste procedures volgen en of de uitwisseling van informatie goed verloopt. Aan de oefening namen ca. 170 mensen deel. Onder hen hulpverleners van politie, brandweer en geneeskundige dienst. Het zogenaamde Sigma-team (snel inzetbare groep medische assistentie) werd opgeroepen en ook de bedrijfshulpverlening van het gedupeerde horecabedrijf kwam in actie. Vijfentachtig mensen speelden de rol van slachtoffer en publiek. Het gemeentehuis aan de Dam fungeerde, evenals de tent van het Sigmateam, als hospitaal voor de slachtoffers. In hotel Het Wapen van Medemblik werden de Lotusslachtoffers en figuranten geïnstrueerd en geschminkt.

Het aanwezige publiek werd door de politie op afstand gehouden. In tegenstelling tot de realiteit bij een dergelijke brand, bleven de slachtoffers hierdoor langer verstoken van hulp. Zij moesten immers wachten tot de opgeroepen Sigma eenheid in de Nieuwstraat was gearriveerd.

Evaluatie
De inzet van de verschillende hulpverlenende instanties is tijdens de oefening beoordeeld en wordt op een later tijdstip nauwgezet geëvalueerd. Deelnemers en organisatie concludeerden bij een eerste evaluatie in de brandweerkazerne dat de inzet in orde was, maar dat in de communicatie tussen de verschillende disciplines nog leermomenten kunnen worden gevonden.