APAD maakt ruggenprik trefzekerder

10/10/2007 11:54



Rabobank Nederland



Rabobank reikt de Herman Wijffels Innovatieprijs 2007 uit:

APAD maakt ruggenprik trefzekerder
Timo Lechner en Maarten van Wijk, van APAD Octrooi BV, ontvingen vandaag uit handen van Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, en Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland, in de Utrechtse Jaarbeurs de Herman Wijffels Innovatieprijs 2007. De hoofdprijs van euro 50.000 gaat naar de ontwikkelaars van de APAD, een hulpmiddel bij het zetten van een ruggenprik. Door middel van een continu geluidssignaal wordt de arts geïnformeerd over de juiste positie van de naaldpunt tijdens de punctie.

Volgens de jury levert de APAD een bijdrage aan vermindering van complicaties en een verbeterde pijnstilling. Nu werken 10 - 15 % van de ruggenprikken onbedoeld niet. Op termijn kan de APAD zorgdragen voor meer vertrouwen in de ruggenprik. Positief gevolg is dat patiënten minder angstig worden. Door deze innovatie kan het voor jonge anesthesisten in opleiding ook makkelijker worden om een lastige en potentieel gevaarlijke medische handeling aan te leren.

De tweede prijs ( euro 37.500) is voor Sea Spring Water BV, in de persoon van Rogier van Opstal. Hij heeft een concept ontwikkeld voor de exploratie en commerciële ontwikkeling van zoet tot licht brak offshore grondwater. Voor de kusten over de hele wereld bevinden zich grote hoeveelheden van dit zoet tot lichtbrak water op de zeebodem die op een verantwoorde wijze geëxploreerd kunnen worden. Volgens de jury brengt het concept van Rogier van Opstal, in combinatie met de door hem verder te ontwikkelen techniek van exploratie, een betaalbare oplossing voor waterschaarste een stukje dichterbij. Hiermee wordt op een duurzame manier aan een groot maatschappelijk probleem gewerkt.

Het idee van Inca Heating Products, het verder door ontwikkelen van het polymeer verwarmingssysteem, sleepte de derde prijs ( euro 25.000) in de wacht. Een proces dat het mogelijk maakt om een veilige verwarming te maken van rubber. Het polymeer kent vele toepassingsmogelijkheden. Het juryrapport meldt: "De jury heeft bewondering voor de wijze waarop Willem Neeleman de mogelijkheden van het polymeer heeft ontdekt en verder ontwikkeld. Samen met de oorspronkelijke uitvinder en een zakenpartner vormen zij een goede combinatie waarbij innovatie en zakelijk inzicht samengaan."

De net afgestudeerde Jasper Winkes heeft met zijn 'DC Pile Driver' de aanmoedigingsprijs ( euro 10.000) verdiend. Deze nieuwe manier van heien combineert hydraulische techniek met een regelbaar brandstofinspuitsysteem. De diesellekkage is hierdoor nihil en het brandstofverbruik wordt aanzienlijk teruggedrongen. Naast deze positieve punten op ecologisch vlak, wordt ook de geluidsoverlast gehalveerd.

De Herman Wijffels Innovatieprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De Rabobank ondersteunt met deze prijs innovatief en duurzaam ondernemerschap in Nederland. De jury betrekt bij haar beoordeling niet alleen de bedrijfseconomische ondernemingskwaliteiten, maar ook zaken als samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is een speciale aanmoedigingsprijs beschikbaar voor ondernemers tot 30 jaar. Dit jaar waren er 227 aanmeldingen.

Herman Wijffels Innovatieprijs
Acht jaar geleden is bij het afscheid van de heer Wijffels, de toenmalige voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds ondersteunt initiatieven die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO) van ondernemers bevorderen. Deze doelstelling sluit aan bij de drijfveren, ambities en persoonlijkheid van de oud - bestuursvoorzitter. Voor de realisatie van de doelstelling van het Herman Wijffels Fonds is de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen.