Voedselhulp aan jonge kinderen kan en moet dringend beter

10/10/2007 12:21



Artsen Zonder Grenzen



Voedselhulp aan jonge kinderen kan en moet dringend beter
Artsen zonder Grenzen signaleert medische noodsituatie

Amsterdam, 10 oktober 2007 - Verreweg de meeste jonge ondervoede kinderen in hongergebieden krijgen niet de voedselhulp die ze eigenlijk nodig hebben. Artsen zonder Grenzen signaleert een medische noodsituatie, en roept op tot het vaker gebruiken van zogenaamd 'ready-to-use food' (RUF), dat speciaal afgestemd is op de behoeften van jonge kinderen. Jaarlijks sterven vijf miljoen kinderen onder de vijf jaar door ondervoeding.

De huidige voedselhulp is gericht op hongerbestrijding en niet op de behandeling van ondervoeding. 'Iedere dag sorghumpap eten staat gelijk aan leven op water en brood. Met een beetje geluk krijgen de peuters hier één of twee keer per week melk', zegt Susan Shepherd, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Maradi, Niger. 'De gevolgen van ondervoeding voor jonge kinderen zijn erg groot, omdat ze via hun eten te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen voor onder meer hun groei en weerstand tegen infecties zoals malaria, mazelen en longontsteking.'

RUF is een pasta op basis van onder meer pinda's. Het bevat alle nodige voedingsstoffen, vitamines en mineralen die een jong kind nodig heeft. Het zit in individuele porties, kan in ontwikkelingslanden zelf worden geproduceerd en is bestand tegen de tropische hitte. Dankzij RUF kunnen ondervoede kinderen snel herstellen en hun groeiachterstand inhalen. Het kan door moeders zelf worden toegediend; er zijn geen voedingscentra nodig om het voedsel te bereiden. Daardoor kunnen veel meer ondervoede kinderen worden bereikt.

Ernstige acute ondervoeding bij jonge kinderen komt frequent voor in grote gebieden in de Hoorn van Afrika, de Sahel en Zuid-Azië. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 20 miljoen jonge kinderen ernstig ondervoed zijn, en volgens Artsen zonder Grenzen zal slechts drie procent daarvan in 2007 RUF krijgen.

De huidige richtlijnen van de WHO, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF stellen dat RUF voornamelijk aan ernstig ondervoede kinderen gegeven moet worden. Artsen zonder Grenzen stelt dat dit veel te beperkt is, en dat RUF in een veel vroeger stadium van ondervoeding moet worden ingezet.

'We hebben een programma gelanceerd waarbij alle kinderen onder de drie jaar in risicogemeenschappen RUF krijgen', zegt Susan Shepherd. Op die manier krijgen ze de voedingsstoffen die ze in hun normale voeding missen.' Uit de eerste resultaten van dit project, dat meer dan 62.000 kinderen bereikt, blijkt dat RUF veel doeltreffender is dan de traditionele methode waarbij moeders van jonge kinderen verrijkt meel en kookolie krijgen.

Artsen zonder Grenzen roept donorlanden en de VN op om het gebruik van RUF snel in te voeren en uit te breiden. Artsen zonder Grenzen bestrijdt ondervoeding met therapeutische RUF sinds de eerste producten beschikbaar kwamen eind jaren '90, en behandelde in 2006 meer dan 150.000 acuut ondervoede kinderen in 22 landen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.