Gemeente Breda

Ontwerp Bestemmingsplan Drie Hoefijzers Zuid vastgesteld

Burgemeester en wethouders van Breda hebben het aangepaste ontwerp bestemmingsplan Drie Hoefijzers Zuid vrijgegeven voor ter visie legging.

Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het voormalige brouwerijterrein aan de Ceresstraat en de directe omgeving daarvan. In het ontwerp bestemmingsplan worden woningen voorzien. Niet alle geprojecteerde woningen kunnen voldoen aan de voorkeursgrenswaarden van de Wet Geluidhinder. Het college geeft daarom ook een ontwerpbeschikking vrij voor ontheffing van deze voorkeursgrenswaarde.

In het gebied Drie Hoefijzers Zuid wordt het voormalige brouwerijterrein herontwikkeld. De bedoeling is dat er een mix van woningen (appartementen en grondgebonden woningen) en kantoren wordt gebouwd. De monumentale bebouwing (het brouwhuis, het oude kantoor van Inbev, de schoorsteen, de voormalige pastorie en Lentehof) blijft en krijgt een nieuwe functie. De nieuwe bebouwing zal qua architectuur zoveel mogelijk aansluiten op de stijl van de bestaande bebouwing Ceresstraat en omliggende straten.

Op termijn vervalt de aansluiting van de Ceresstraat op de Terheijdenstraat. Voor de Ceresstraat, de Sint Josephstraat, de Drie Hoefijzerstraat en de Teteringenstraat worden geen ingrijpende wijzigingen voorzien of voorgesteld. De bestaande bebouwing en het bestaande gebruik zijn bepalend voor de regelgeving in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan biedt ook mogelijkheden voor uitbreiding van de St Josephschool.

Ontheffing voorkeursgrenswaarde Wet geluidhinder

In de Wet geluidhinder zijn drie lawaaisoorten opgenomen: wegverkeerslawaai, spoorweglawaai en industrielawaai. Voor alle lawaaisoorten zijn voorkeursgrenswaarden opgenomen waaraan geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen, moeten voldoen. De Wet geluidhinder geeft het college de bevoegdheid om ontheffing van de voorkeursgrenswaarden te verlenen en een hogere waarde vast te stellen, waarbij wel aan een aantal criteria moet worden voldaan. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat bij een aantal bouwblokken de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden ten gevolge van het spoor en de weg. Om die reden vraagt het college ontheffing aan van de voorkeursgrenswaarde Wet Geluidhinder. Dit verzoek is getoetst aan de criteria die in de wet zijn genoemd en ook aan het Bredase ontheffingenbeleid.

Het Ontwerp Bestemmingsplan "Drie Hoefijzers Zuid" ligt vanaf 18 oktober ter inzage bij de balie Voorlichting van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Tot 29 november kunnen er schriftelijk of mondeling zienswijzen hierop worden ingediend bij de gemeenteraad van Breda.

Breda, 10 oktober 2007