Gemeente Breda

Drie plannen voor Drie Hoefijzers Zuid vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft het definitief ontwerp Stedenbouw, het Buitenruimteplan en het Beeldkwaliteitplan Drie Hoefijzers Zuid vastgesteld.

Tevens stemde het college onder voorwaarden in met de manier waarop projectontwikkelaar AM invulling geeft aan de realisatie van bereikbare woningbouw in het plan Drie Hoefijzers Zuid. Het college start verder een onderzoek naar de wenselijkheid tot het invoeren van gereguleerd parkeren in het gebied tussen de Terheijdenstraat, Teteringenstraat, spoorlijn en Oranjesingel.

In april 2005 heeft de Bredase gemeenteraad de hoofdlijnen van de herontwikkeling van de locatie Drie Hoefijzers vastgesteld. Op grond hiervan is een raamovereenkomst gesloten met projectontwikkelaar AM en met INBev. De keuze is gemaakt om de ontwerptrajecten van het brouwerijterrein voor het deel ten noorden en het deel ten zuiden van het spoor te splitsen. Voor het zuidelijk deel is een voorlopig ontwerp Stedenbouw in consultatie gebracht en afgerond met een Nota van Commentaar. Ook is er een voorontwerp bestemmingsplan voor het zuidelijke deel in procedure gebracht. Het voorlopig ontwerp Stedenbouw is nu uitgewerkt naar een definitief ontwerp Stedenbouw, Buitenruimteplan en Beeldkwaliteitplan. De reacties uit de consultatie zijn verwerkt in de plannen.

Ruimtelijke aspecten

De ruimtelijke hoofdopzet uit de oorspronkelijke plannen is gehandhaafd. Ten aanzien van het voorlopig ontwerp is er een aantal wijzigingen gedaan. Zo wordt in het nieuwe plan nadrukkelijker ingegaan op het stedenbouwkundige accent op de hoek Terheijdenstraat-Ceresstraat, is er extra aandacht voor de aansluitende bebouwing rond het `platanenplein' en wordt tevens gestreefd naar het autovrij maken van dit plein. De inrichting van het groen en de buitenruimte zijn nu gedetailleerd uitwerkt, inclusief de locatie van de speelvoorzieningen.

Bereikbaar wonen

Projectontwikkelaar AM en woningcorporatie Singelveste hebben voorstellen gedaan om het in de raamovereenkomst afgesproken complex van 125 bereikbare woningen te realiseren: 40 van deze nieuwe woningen neemt Singelveste af en biedt deze te koop aan als koopgarantiewoningen. De overige woningen realiseert Singelveste in de bereikbare huursector.

Onderzoek gereguleerd parkeren

Bewoners in het gebied hebben gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een parkeervergunningenstelsel. Nu op basis van het Buitenruimteplan duidelijk is hoe de toekomstige parkeersituatie er uit gaat zien kan het Parkeerbedrijf van de gemeente starten met dit onderzoek. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen straten die heringericht worden en straten die geen nieuwe inrichting krijgen. Voor de straten die heringericht worden wacht te gemeente met het mogelijk invoeren van vergunningen tot de herinrichting gedaan is. Voor de overige straten (Driehoefijzersstraat en Josephstraat) kan er direct een vergunningenstelsel worden ingevoerd (mits bewoners hier in meerderheid voor zijn).

Breda, 9 oktober 2007