Veilig Amsterdam


Veiligheidsmonitor: Eenderde wil meer blauw op straat

Veiligheidsmonitor Rijk 2007

Downloads


* Veiligheidsmonitor Rijk 2007

10 oktober 2007

Een op de drie Nederlanders wil meer politie zien in hun buurt, een op de 25 juist minder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De meeste Nederlanders (64 procent) zien minder dan een keer per week een agent langskomen, terwijl een op de acht elke dag politie ziet.

De gegevens staan in de jaarlijkse Veiligheidsmonitor Rijk (VMR) van het CBS en het departement. Voor deze monitor kregen ongeveer 19.000 mensen ouder dan 15 jaar vragen voorgelegd over onder andere gevoelens van onveiligheid en buurtproblemen.

Stedelijk gebied
De zichtbaarheid is volgens het onderzoek in stedelijk gebied groter dan op het platteland. Daar ziet de helft van de deelnemers aan het onderzoek minstens een keer per week politie terwijl in landelijke streken de politie minder opvallend aanwezig is. In steden is de behoefte aan meer politie op straat groter dan elders: bijna 40 procent wil meer blauw zien terwijl in buitengebieden een kwart daar behoefte aan heeft.

De politie in de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is voor de bevolking het meest zichtbaar. Hier is evenwel ook de behoefte aan meer blauw op straat het grootst. Dat laatste geldt ook voor de regio's Brabant-West en -Midden, Limburg-Zuid en Flevoland.