Gemeente Twenterand



Huishoudens krijgen een blauwe minicontainer voor oud papier Twenterand wijzigt oud papierinzameling

Met ingang van 2008 wijzigt in Twenterand de inzameling van oud papier. Reden hiervoor is een onderzoek waaruit blijkt dat de inzameling aanzienlijk verbetert door minicontainers bij huishoudens en door de inzet van een professionele inzamelaar. Niet alleen wordt er op deze wijze meer oud papier ingezameld, het levert ook een zeer forse besparing op. Door deze besparing zal de Afvalstoffenheffing in 2009 met ca. ¤ 10,00 verlaagd worden. Alle huishoudens krijgen de blauwe minicontainer gratis.

Begin 2008 krijgen alle huishoudens in de gemeente Twenterand een blauwe minicontainer voor oud papier. Deze kan men maandelijks gratis aanbieden op de dezelfde plaats als de andere afvalcontainers. De container biedt een ruime en droge voorziening om oud papier in te bewaren. Dit betekent geen rondslingerend papier in huis of in de schuur of op de straat tijdens de inzameling. Wanneer de nieuwe minicontainers worden afgeleverd en wat de inzameldag wordt is nog niet duidelijk. Dit wordt zo spoedig mogelijk gecommuniceerd.

Compensatie voor verenigingen en organisaties
Tot nu toe zamelen verschillende verenigingen en organisaties oud papier in. De nieuwe inzameling heeft tot gevolg dat deze inzameling wordt beëindigd. De gemeente realiseert zich dat hiermee een inkomstenbron wegvalt. Daarom krijgen de verenigingen en organisaties de komende vijf jaar een compensatievergoeding op basis van de hoeveelheid huishoudelijk oud papier die ze de afgelopen twee jaar inzamelden. Dit stelt hen ruim in de gelegenheid om alternatieve inkomstenbronnen te vinden.

Niet langer betalen voor bedrijfspapier
Door de invoering van het nieuwe inzamelsysteem wordt ook tegengegaan dat nog langer bedrijfspapier samen met huishoudelijk papier wordt ingezameld. Door dit onwettelijke "meeliften" betaalde de gemeente, en dus de burger via de afvalstoffenheffing, voor het afval van bedrijven.