Gemeente Twenterand



Alternatief voor de centrumvisie uitgewerkt door College Centrumvisie Vroomshoop opnieuw naar gemeenteraad

In de motie over de centrumvisie Vroomshoop, die de gemeenteraad op 21 november 2006 heeft aangenomen, heeft het College van burgemeester en wethouders de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een alternatief voor de centrumvisie Vroomshoop. "In de maanden daarna hebben wij een onderzoek gedaan naar de verplaatsing van de thema's sport-cultuur-jongeren meer naar het centrum en daarin de eventuele verbouw c.q. aanbouw van de Stobbe meegenomen. Tevens moest er door ons gekeken worden naar de situering van de Brede school, de (zorg) woningen en een gezondheidscentrum", aldus wethouder Koops van 't Jagt.

In de gemeenteraadsvergadering van 26 juni 2007 is een tussenbericht behandeld, waarbij de gemeenteraad het college heeft opgedragen een alternatief van de centrumvisie zodanig uit te werken. In het alternatief is uitgegaan van:


* uitbreiding van sporthal 'de Stobbe', waarbij (een deel van) het gebouw dan ook geschikt gemaakt kan worden om multifunctioneel te worden gebruikt.
* het loslaten van de combinatie school en zorg op de hoek van de Linderflier met de Julianastraat, zodat de school op termijn ten noorden van de sporthal kan worden gebouwd.

Aanpassing oorspronkelijke visie
Door het aanpassen van de oorspronkelijke visie, denken burgemeester en wethouders tegemoet te kunnen komen aan de punten in de motie die hierop betrekking hebben. Bovendien verwachten burgemeester en wethouders dat hiermee bereikt wordt dat er voldoende draagvlak voor de centrumvisie is. Dit denken zij te bereiken door de oorspronkelijke centrumvisie op de volgende onderdelen aan te passen:


* de vlek 'wonen' ter plaatse van de huidige sporthal en evenemententerrein komt te vervallen en daarvoor in de plaats komt een uitbreiding van sporthal 'de Stobbe' en een locatie voor de bouw van één of meerdere scholen met daarboven in één laag woningen;
* de oorspronkelijke vlek 'brede school/(boven zorg en wonen)' komt te vervallen en daarvoor in de plaats komt een vlek met de bestemming 'wonen';
* aan de zuidzijde van het bestaande Oranjeplein wordt een nieuwe vlek opgenomen met de bestemming 'gezondheid-/en maatschappelijke doeleinden met daarboven in twee lagen wonen', waarin het mogelijk is een gezondheidscentrum met enkele maatschappelijke functies in onder te brengen;
* de vlekken 'winkels/ boven wonen' en 'parkeren/plein' bij de spoorwegovergang aan de Julianastraat worden enigszins verkleind zodat de gewenste scholenbouw tussen de uitgebreide sporthal en het nieuwgebouwde winkelcentrum mogelijk is;
* het gebied ten zuiden van het parkeerterrein bij 'de Stobbe' wordt nader bestemd voor parkeren ten behoeve van de sporthal of wanneer dat niet noodzakelijk is voor de vestiging van kleinschalige bedrijven. Eén en ander afhankelijk van de mate van uitbreiding van de sporthal en de functies die daar in ondergebracht worden.

In de oorspronkelijke visie was tussen de Havenstraat en de spoorlijn de sport/welzijn/cultuurzone voorzien. Met de uitbreiding van de sporthal komt deze zone te vervallen. Het gebied tussen het spoor en de Havenstraat wordt niet buiten de centrumvisie gebracht. De gedachten gaan er naar uit dat het gebied wordt herontwikkeld voor kleinschalige bedrijven. Mocht echter in de komende periode een andere geschikte functie voor het gebied zich aandienen, dan wordt bezien hoe deze functie in het gebied kan worden ondergebracht.

Als eerste project van de centrumvisie wordt de uitbreiding van sporthal 'de Stobbe' ter hand genomen. Van de centrumvisie maken ook de herinrichtingen van diverse straten in het gebied onderdeel uit. Wanneer de gemeenteraad de centrumvisie heeft vastgesteld, wordt zo spoedig mogelijk begonnen met de voorbereidingen om te komen tot de herinrichting van de Hammerstraat.

Twee fasen
Er wordt voorgesteld om de uitvoering in twee fasen uit te voeren. De eerste fase bestaat uit:


* De uitbreiding van sporthal "De Stobbe' inclusief het jongerencentrum.
* Bouw verpleegafdeling bij verzorgingstehuis het Flierborgh.
* Een gezondheidscentrum met maatschappelijke (zorg)woningen.

De tweede fase van de uitvoering bestaat uit:


* Verplaatsing winkelcentrum Linderflier.

* Schoolhuisvesting met daarboven woningen.