Kleine herziening op voorgaang bericht.

Unicef: Omvang ramp stilaan zichtbaar na overstromingen West-Afrika Grootschalige humanitaire hulp Unicef in Ghana, Togo en Burkina Faso

Accra, October 10, 2007 - In Ghana, Burkina Faso en Togo verleent Unicef momenteel humanitaire hulp aan meer dan 200.000 zwaarst getroffenen van de watersnoodramp. Unicef waarschuwt dat de ramp in omvang zal toenemen door het uitbreken van ziektes en hongersnoden.

Veel landen in Afrika worden geteisterd door overstromingen als gevolg van zware regenval in de voorgaande maanden. In sommige gebieden was sprake van de zwaarste overstromingen sinds 75 jaar. Volgens de laatste cijfers zijn in totaal 800.000 mensen getroffen in 12 verschillende landen (Mali, Burkina Faso, Mauritanië, Niger, Nigeria, Ivoorkust, Senegal, Gambia, Liberia, Togo, Sierra Leone, Benin en Ghana). Honderdduizenden proberen een veilig heenkomen te vinden. Unicef richt zich voornamelijk op Ghana, Togo en Burkina Faso omdat hier de kwetsbare groepen vooral de kinderen zijn. Daarnaast helpt Unicef kinderen en families ook in Benin, Mali, Mauritanië en Nigeria.

In Togo is de situatie de afgelopen dagen snel verslechterd door nieuwe overstromingen in het zuiden. Door het snel stijgende waterpeil was de overheid van Togo in september genoodzaakt een enorme stuwdam die op barsten stond, te openen. Dit water is met vernietigende kracht zuidwaarts gestroomd en heeft grote delen van het vruchtbare land in het zuidelijk gelegen merengebied voor de aankomende jaren verwoest. De bevolking is nagenoeg afgesloten van hulp. Stormen jagen het waterpeil in de overstroomde gebieden tot op de dag van vandaag verder op. Slachtoffers proberen in primitieve kano's medische posten te bereiken. In Ghana en Burkina Faso zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden. De huizen, vaak niet meer dan lemen hutten, zijn niet bestand tegen de enorme regens. Hele dorpen zijn daardoor de afgelopen maanden weggevaagd. De oogsten zijn verwoest. In Ghana zijn de eerste gevallen van cholera, dysenterie en diarree geconstateerd. Het water trekt muggen aan en het aantal gevallen van malaria is in dit gebied daardoor verdubbeld. Latrines zijn niet meer te gebruiken, waardoor mensen hun behoefte buiten moeten doen, en daarmee de kans op uitbraak van cholera toeneemt.

Unicef is momenteel bezig met een grootschalige humanitaire actie in Burkina Faso, Togo en Ghana. Unicef verstrekt voedselhulp en deelt zaaigoederen uit, totdat er een nieuwe oogst is. Daarnaast deelt de kinderrechtenorganisatie gezins- en schooltenten, hygiëne kits, jerrycans, muskietennetten, kookgerei en waterzuiveringsmiddelen uit.


* * * *



Unicef