Nuon start proef met CO2-afvang

10/10/2007 12:47



Nuon Mediarelaties



Amsterdam, 10 oktober 2007 - Nuon gaat als eerste onderneming ter wereld starten met een proef met CO2-afvang op een kolenvergassingscentrale. CO2-afvang wordt al ruim 50 jaar in de petrochemische industrie toegepast. Het energiebedrijf wil deze methodiek nu ook geschikt maken voor de elektriciteitssector en het proces verder optimaliseren. De proef gaat plaatsvinden in de centrale van Nuon in het Limburgse Buggenum. Met deze proef doet Nuon kennis op om de uitstoot van CO2 sterk te kunnen verminderen.

De elektriciteitscentrale in Buggenum (Limburg) is ideaal voor deze proef vanwege de moderne vergassingstechnologie. Deze technologie is zeer geschikt om CO2 af te vangen. De CO2 kan namelijk afgevangen worden vóór verbranding van de fossiele brandstoffen. Dit levert, in vergelijking met afvang nà verbranding, een groot aantal voordelen op. Het proces leidt tot minder rendementsverlies, de installatie neemt fysiek minder ruimte in beslag en is relatief goedkoop. Ook is het een schoner alternatief, want naast CO2 wordt bovendien een aanzienlijke hoeveelheid zwavel en fijnstof uit het kolengas afgevangen. Bij conventionele centrales kan de CO2 uitsluitend achteraf uit de rookgassen worden gefilterd.

Met het ministerie van VROM en de provincie Groningen heeft Nuon in april dit jaar een intentieverklaring getekend die moet leiden tot het op grote schaal afvangen, transporteren en opslaan van CO2. Met de proef in Buggenum geeft Nuon vanuit haar rol concreet invulling aan deze intentie. De betrokken ministeries VROM en EZ onderstrepen het belang van deze proef door het verlenen van gerichte subsidie via de Unieke Kansen Regeling (UKR).

Met de opgedane kennis en ervaring kan Nuon vervolgens CO2-afvang realiseren bij de nog te bouwen multi-fuel centrale in Groningen, nadat de vergassingsinstallatie in bedrijf is genomen. Nuon draagt hiermee bij aan een volgende stap in de energietransitie naar een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Frysl(aa)n.