Politie Haaglanden

Extra persberichten 9 oktober

Haaglanden, 09-10-2007

Convenant werpt vruchten af, hennepkwekerijen opgerold Zoetermeer - Op vier locaties in Zoetermeer trof de politie op maandag 8 oktober, hennepkwekerijen aan. De kwekerijen bevonden zich op de Velddreef, Staringhove, Dirc van de Doortogelaan en Multatulihove. De kwekerijen zijn ontmanteld en vernietigd. Tijdens deze ontmanteling bleek dat op alle adressen illegaal stroom werd afgetapt.

De toegenomen illegale hennepteelt in Zoetermeer moet een halt toegeroepen worden. Verschillende partijen sloegen daarom de handen in elkaar en ondertekenden daartoe op maandag 1 oktober een convenant. Vanwege de toenemende problemen nam de gemeente het initiatief om hier samen iets aan te doen. In het convenant staan onder andere afspraken over de werkwijze bij ontmantelen, de administratieve afhandeling, de verstrekking van informatie aan de partners en de inzet van capaciteit.Het convenant werd mede ondertekend door de gemeente Zoetermeer, Politie Haaglanden en verschillende woningcorporaties. Door het convenant te ondertekenen, stemmen de betrokken partijen in met het plan van aanpak. Hierin staan onder andere afspraken over de werkwijze bij ontmantelen, de administratieve afhandeling, verstrekking van informatie aan de partners en de inzet van capaciteit.
Met het convenant en het plan van aanpak willen de betrokken partijen de negatieve effecten van illegale hennepteelt een halt toeroepen. Het initiatief hiervoor sluit goed aan op het collegeprogramma, waarin expliciete aandacht voor leefbare wijken en integrale veiligheid is.

Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Minderjarige geweldplegers aangehouden
Voorburg Met de aanhouding van 3 minderjarige personen heeft de politie een mishandeling opgelost. Een 12-jarige Hagenaar werd op dinsdag 25 september omstreeks 16.15 uur op de Prins Bernhardlaan op zijn fiets klem gereden door een 12-jarige Hagenaar. De jongen werd vervolgens zonder aanleiding mishandeld door twee Leidschendamse meisjes, in de leeftijd van 12 en 13 jaar. Eén van de meisjes gaf hem enkele klappen, terwijl de ander een brandende sigaret in zijn gezicht uitdrukte. Het slachtoffer kon een goed signalement van de daders verschaffen. Dit leidde op 5 en 8 oktober tot de aanhouding van de drie geweldplegers. Zij hebben ieder hun rol in de mishandeling van de Hagenaar bekend. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Verdachte van straatroof aangehouden
Leidschendam Op zaterdag 22 september omstreeks 22.30 uur beroofden twee mannen een groep jongeren, waaronder een 14-jarige Hagenaar, op de Dobbelaan van geld en een mobiele telefoon. Het 14-jarige slachtoffer kwam op maandag 8 oktober bij toeval één van zijn belagers tegen op het Kennedyplein. Hij informeerde direct de politie, die korte tijd later een 21-jarige Leidschendammer aanhield. De 21-jarige bekende tijdens zijn verhoor, dat hij met een vriend de beroving op de Dobbelaan had gepleegd. De Leidschendammer is in verzekering gesteld. Hij wordt op donderdag 11 oktober voor de rechter commissaris geleid. Naar zijn mededader wordt door de politie een onderzoek ingesteld.