Gemeente Tytsjerksteradiel


openbare ruimte

onderzoek toegankelijkheid openbare ruimte

Voor veel Nederlanders is het vanzelfsprekend dat zij probleemloos van allerlei voorzieningen gebruik kunnen maken. Maar bijna evenveel mensen ondervinden dagelijks dat de openbare ruimte, gebouwen, producten of diensten voor hen moeilijk toegankelijk zijn.

schouw

De gemeente Tytsjerksteradiel onderzoekt hoe het er met de toegankelijkheid in onze gemeente voor staat. Het onderzoek spitst zich toe op de openbare ruimte. Het gaat bijvoorbeeld om: stoepbreedte, op- en afritten, uit- en overzichtspunten, paaltjes en hekken, begroeiing en de plaatsing van reclameborden en koopwaar.

In ieder dorp wordt onderzoek gedaan: een zogenaamde schouw. Aan deze schouw doen mensen mee met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Henk Maat (projectleider gemeente Tytsjerksteradiel) en Petra Degen (ergotherapeut) nemen deel aan de schouws. Ook de Dorpsbelangen doen mee aan dit onderzoek.

knelpunten

De schouwgroepen gaan door de dorpen om de knelpunten aan den lijve te ondervinden. De knelpunten worden gefotografeerd en genoteerd. Vervolgens wordt er met meerdere afdelingen binnen de gemeente gekeken naar het oplossen van de obstakels, hetzij door het op te nemen in het onderhoudsschema voor wegen, hetzij door ze zelf aan te pakken. Urgente gevallen worden natuurlijk direct opgelost.

publicatie

Van alle zestien dorpen in onze gemeente komt een overzicht met daarbij de voorgestelde oplossingen. Binnenkort kunt u de uitkomst van dit onderzoek, ook van uw dorp, op de website vinden.

toegankelijkheid met scootmobiel melden

Kent u nog knelpunten in uw buurt of dorp, meldt dit aan ons per e-mail of bel met onze medewerkers van 't STIP, (0511) 460 860.