Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 10 oktober

Fryslân, 10-10-2007 o Politieberichten van dinsdag 9 oktober 07.00 uur tot en met woensdag 10 oktober 07.00 uur.

Wijckel/Balk: politie zoekt eigenaar jassen in onderzoek
brandstichting
Het politieteam in het onderzoek naar de brandstichting aan de Jachtlustwei te Balk/Wyckel is op zoek naar de eigenaren van twee opvallende jassen. In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 september 2007 (tijdens de feestweek in Balk) werd brand gesticht in een woning aan de Jachtlustwei. Tijdens het onderzoek naar deze brandstichting is de politie in het bezit gekomen van twee jassen. Deze jassen werden aangetroffen in de fietstas van een fiets.
De ene jas is een grijs katoenen jeansjack. Op de voorzijde hiervan is met gouddraad een soort leeuw geborduurd. Aan de achterzijde staat de opdruk:
NEW ZEALAND, WELLINGTON, 198, LEARN TO SURF
Daar overheen zijn met gouddraad de letters CARS JEANS genaaid. Zie foto 1 en 2.
De tweede jas is een legergroen jack van het merk Brunotti, maat XXL. Er zitten lusjes op de linker borst en de schouders. Op de achterzijde zijn de letters BRUNOTTI genaaid. Zie fotos 3 en 4.
De politie is benieuwd naar identiteit van de eigenaren van deze beide jassen en vraagt daarom iedereen die één of beide jassen herkent contact op te nemen met de politie Fryslân, telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Balk: drie aanhoudingen na mishandeling
De politie heeft dinsdagochtend drie mannen uit Balk en Harich aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze zouden zaterdagnacht een 16-jarige jongen uit Nijemirdum hebben geschopt en geslagen. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.
s Nachts omstreeks 00.30 uur kwam de Nijemirdumer enkele jongeren tegen in het centrum van Balk. Volgens het slachtoffer riep iemand uit de groep een racistische belediging naar de vriendin van het slachtoffer, een meisje met een getinte huidskleur. De jongen schold terug, waarna een handgemeen ontstond. Enige tijd later kwam het slachtoffer op de Dubbelstraat de groep, die inmiddels groter was geworden, weer tegen. Hij werd, zo verklaarde hij, aangevallen en geschopt en geslagen. Het slachtoffer heeft zich onder
doktersbehandeling laten stellen en deed aangifte. Ook een andere 16-jarige jongen uit Nijemirdum, die in gezelschap van het slachtoffer verkeerde, deed aangifte van mishandeling. Hij was er tijdens de mishandeling tussen gestapt en had ook klappen gekregen.
Na het horen van de aangevers en getuigen heeft de politie dinsdagochtend de drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Balk en een 18 en een 21-jarige man uit Harich. De verdachten zijn ingesloten. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is en wie welke rol heeft gespeeld.

Gorredijk: rookwaren gestolen bij winkelinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Langewal. Maandagochtend omstreeks 05.40 uur kwam men binnen na het vernielen van een etalageruit. Uit de winkel is een grote hoeveelheid rookwaar gestolen. Een 38-jarige vrouw uit Sneek deed namens het bedrijf aangifte.

De Blesse/Gorredijk/Scharnegoutum/Surhuisterveen: verkeerscontroles na klachten
De politier heeft dinsdag meerdere controles gehouden naar aanleiding van klachten van burgers over gevaarlijk of hinderlijk verkeersgedrag. s Ochtends werd een snelheidscontrole gehouden op de Spoorlaan in De Blesse. Van de zestig gecontroleerde bestuurders werden er zeven bekeurd. De snelste reed 78 km/u. Eveneens s ochtends werd gecontroleerd op de Mientewei in Gorredijk. Hier ging het om het gebruik van beveiligingsmiddelen, zoals gordels en kinderzitjes nabij een school. Drie van de tien bestuurders werd bekeurd omdat hij of zij geen gordel droeg.
In Scharnegoutum werd s ochtends op snelheid gecontroleerd met de lasergun. De controle vond plaats op de Legedyk, een locatie met een school en veel kinderen op de fiets. Zestig autos werden
gecontroleerd; die bestuurders werden bekeurd. De snelste was 51 km/u, terwijl slechts 30 km/u is toegestaan.
De politie heeft dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur een verkeerscontrole gehouden op de Gedempte Vaart en de Badlaan in Surhuisterveen. Tijdens de controle werden zes bromfietsen gecontroleerd op de rollentestbank. Twee hiervan hadden een te hoge constructie snelheid en daarom kregen beide bromfietsers een bekeuring. Daarnaast werden er nog vijf bekeuring uitgeschreven voor het dragen van een loszittende bromfietshelm, het besturen van een bromfiets zonder geldig rijbewijs, het niet dragen van de autogordel, een verlopen APK en een niet goed bevestigde hulpkoppeling van een aanhangwagen.

Leeuwarden: man aangehouden na ingooien ruit
De politie heeft dinsdagochtend een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Kort voor het middaguur zag een politieman dat de verdachte op de Kanaalstraat opgewonden het gebouw van een zorginstelling verliet. Vervolgens pakte de verdachte iets van straat pakte en gooide dat door het voorruit van het pand. De Leeuwarder werd ter plekke aangehouden. Bij onderzoek bleek dat hij eerder deze week ook al twee ruiten van een andere instelling aan de Emmakade had in gegooid.

Lemmer: twee winkeldieven op heterdaad aangehouden
De politie heeft dinsdagochtend een 53-jarige man en een 50-jarige vrouw uit Echtenerbrug aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Omstreeks 10.30 uur werd de vrouw betrapt op diefstal bij het verlaten van een winkel aan de Lijnbaan. De eigenaar sprak haar aan, zei haar dat hij de politie ging bellen en pakte haar vast. Op dat moment kwam de man van de verdachte erbij en riep dat hij zijn vrouw moest los laten. De vrouw wist vervolgens lopend te ontsnappen. De mannelijke verdachte wist te ontkomen met de auto. Op straat werden meerdere niet afgerekende goederen, levensmiddelen, aangetroffen. De auto werd even later door de politie gesignaleerd op de Oosterzeeburen. De auto werd aan de kant gezet en de bestuurder, de 53-jarigfe man, werd aangehouden. Op de achterbank werd twee tassen met vermoedelijk, gestolen goederen aangetroffen. De vrouw kon worden aangehouden op het Transveer, op het moment dat ze een lijnbus probeerde te nemen. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Donkerbroek: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Petersburg. Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd een tv en een geldbedrag weggenomen. De 61-jarige bewoonster deed aangifte.

Gerkesklooster: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling en bedreiging
De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Gerkesklooster van 25 en 29 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De 29-jarige was naar de woning van zijn dorpsgenoot gelopen en begon daar tegen de ruiten te slaan. Tevens riep hij dat de bewoners naar buiten moesten komen. De 25-jarige was naar de bovenverdieping van zijn woning gevlucht. Via een openstaand ruit riep hij tegen de 29-jarige dat hij moest vertrekken. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij, volgens eigen zeggen, een aantal keren met een luchtbuks in de lucht. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De twee zijn voor nader onderzoek ingesloten. De oorzaak van de bedreiging ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Harlingen: brand in container
De politie heeft dinsdagavond op de Bolswardervaart de brandweer geassisteerd bij een brand in een container. De papiercontainer is vermoedelijk in brand gestoken. De brandweer heeft de brand geblust en daardoor kunnen voorkomen dat een aantal geparkeerde autos schade opliep. De politie stelt een nader onderzoek in.