Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie waarschuwt voor gevaar croftybommen

Eerbeek, 09-10-2007 o De politie stelt een onderzoek in naar het aantreffen van enkele croftybommen in het buitengebeid van Eerbeek. Tevens waarschuwt zij degenen die de projectielen maken voor de risicos voor henzelf en voor anderen. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de projectielen maandagavond 8 oktober onschadelijk gemaakt.

Een argeloze wandelaar trof de projectielen rond 15.30 uur aan in het bosgebied bij het spoor aan de Doonweg/Het Soerense Zand Noord in Eerbeek. Hij waarschuwde de politie en aan het afval was duidelijk dat men daar met de explosieven had geëxperimenteerd. De risicos van Croftybommen zijn dusdanig dat ze plotseling kunnen exploderen en de bijtende substantie voor ernstig letsel kan zorgen. Niet alleen voor degene die hiermee aan het experimenteren is, maar ook later. De achtergelaten flessen met explosieve werking hadden zeker bij opwarming door de zon een toevallige fietser of wandelaar kunnen verwonden.

Naast de politie, werden de brandweer, een ambulance en de Explosieven Opruimingsdienst ingezet. Nadat de projectielen onschadelijk waren gemaakt werd het bosperceel laat op de avond weer vrijgegeven.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat men kennelijk afgelopen week (woensdag of donderdag) met de croftybommen aan het experimenteren is geweest. De politie vraagt ondernemers die onlangs gootsteenopstopper aan jeugdigen hebben verkocht, te bellen met 0900 8844. Een kritische houding richting jongeren die opeens de gootsteen verstopt hebben, is ook wenselijk. Voorkomen is beter dan genezen.

Tot slot vraagt de politie mensen die iets over de gedragingen in het bewuste bosperceel kunnen melden, dit te doen via 0900 8844.