Gemeente Dongen


Welstandsnota geeft inwoners Dongen meer vrijheid

De gemeenteraad van Dongen heeft op 20 september jl. de eerste wijziging van de Welstandsnota gemeente Dongen vastgesteld. In de Welstandsnota staan de voorwaarden waaraan het uiterlijk van gebouwen in Dongen moet voldoen. Deze nota biedt u, als inwoner van Dongen, meer houvast bij eventuele bouwplannen. Ook komt de nota ten goede aan een fraai voorkomen van de gemeente Dongen.

De 1e wijziging van de welstandsnota betreft de aanpassing van de sneltoetscritria. Dit zijn regels die de gemeente hanteert voor de uiterlijke beoordeling van kleinere bouwwerken, zoals aan- en uitbouwen bij woningen. Als een bouwwerk hieraan voldoet hoeft het niet meer aan de welstandscommissie te worden voorgelegd. Voor u als aanvrager van een bouwvergunning scheelt dat tijd en geld. Bij de nu vastgestelde 1e wijziging is circa een kwart van de criteria geschrapt en iets minder dan de helft is versoepeld. U krijgt hierdoor meer vrijheid om binnen bepaalde grenzen het uiterlijk van uw woning naar eigen inzicht aan te passen.

Meer vrijheid
Met deze wijziging van de sneltoetscritria gaat de gemeente Dongen aantoonbaar verder dan omringende gemeenten. Onnodig beperkende en vaak door de tijd achterhaalde voorschriften zijn uit de sneltoetscriteria verwijderd, aldus wethouder Velthoven. Aanvragers van bouwplannen krijgen bijvoorbeeld bij het kiezen van de kleuren van het verfwerk veel meer vrijheid. Uiteraard heeft de gemeente nog wel de mogelijkheid om extremen aan te pakken.

Inzage Welstandsnota
De volledige versie van de 1e wijziging van de Welstandsnota kunt u inzien in het gemeentehuis aan de balie van de dienst Bouwen, Infra en Milieu.

Laatst gewijzigd: 10-10-2007